• Het college, met 'nieuwelingen' Annet IJff (links) en Sietske Klein (rechts).
• Het college, met 'nieuwelingen' Annet IJff (links) en Sietske Klein (rechts). Foto: Gemeente West Betuwe

Oppositie: Terugschroeven energiedoelstelling 'treurig'

WB: Teleurstelling over coalitieakkoord

west betuwe • 'Niet haalbaar', zeggen de samenwerkende partijen Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie, PvdA en VVD. Er is nu in het nieuwe coalitieakkoord afgesproken dat deze doelstelling pas in 2050 hoeft te worden gehaald.

"Treurig", vindt D66-raadslid Rita Boer Rookhuiszen. "Niet haalbaar? Gemeenten als Zeewolde en Goeree-Overflakkee hebben laten zien dat dit een heel slecht excuus is. Die behalen dit doel binnenkort al. Zelfs Culemborg streeft West Betuwe nu al in haar ambitie voorbij. Willen we dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad, dan is het van groot belang dat we uiterlijk in 2030 in elk geval alle energie voor het grondgebied van West Betuwe duurzaam opwekken."

Evenals D66 refereerde GroenLinks-fractievoorzitter Andrea Zierleyn aan het Bidbook, waarin de voormalige gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen de doelstelling van 2030 nadrukkelijk hebben benoemd. "En dat is ook 1,5 jaar lang uitgedragen." De nieuwe doelstelling wordt gepresenteerd als 'duurzaam vernieuwend doorzetten'. Zierleyn: "Maar vernieuwen is bij u vertragen." GroenLinks vindt het teleurstellend dat met name de PvdA het eigen verkiezingsprogramma om zeep helpt onder de noemer 'niet realistisch'. "Waarom wordt hier niet in alle openheid met de gehele raad en met de organisaties van buitenaf over gedebatteerd?"


Wijs besluit

Leefbaar Lokaal Belang kan zich overigens wel vinden in het aangescherpte coalitieakkoord, dat grotendeels is gebaseerd op het vorige akkoord. "Wij kunnen er dus mee instemmen. Sterker: we lezen nu ook dat onze gemeente niet in 2030, maar pas in 2050 energieneutraal moet worden. Een wijs besluit. LLB had daar al eerder voor gepleit, maar we werden toen kennelijk niet serieus genomen. Waarom nu wel?"

Ook het CDA is een stuk positiever over het vertragen van de energiedoelstelling. "We moeten de juiste stappen op het juiste moment zetten", aldus fractievoorzitter Dittie van Zee. "We moeten ons niet blind staren op 2030. Toch is het wel jammer dat dit nu losgelaten wordt. We hopen wel dat het een streven blijft."

De woordvoerders namens de coalitie benadrukten dat de raad zich geen zorgen hoeft te maken over de energiedoelstelling. Het verschuiven van 2030 naar 2050 betekent volgens Henk de Man (Dorpsbelangen) niet dat de ambitie van de coalitie niet groot is. "Het houdt alleen in dat wij de ambitie op een realistische manier hebben ingesteld. De bal blijft wel rollen: 2050 is realistischer en eerlijker." Lourens van Bruchem (SGP): "Duurzaamheid is belangrijk, maar realisme ook. We willen inzetten op duurzaamheid. Laten we onze burgers en bedrijven maximaal ondersteunen." Fred Temminck (ChristenUnie): "We noemen een ander jaartal, maar hanteren dezelfde inzet. Als het eerder kan is dat mooi meegenomen." Het verschuiven van de energiedoelstelling van 2030 naar 2050 was nadrukkelijk niet het initiatief van PvdA, benadrukte Annet IJff. "Maar toen het voorstel op tafel lag, konden wij ons daar wel in vinden. Laten we hard aan de slag gaan met concrete doelen."

Zowel coalitie als oppositie waren blij dat in het nieuwe akkoord het belang wordt ingezien om te investeren in de onderlinge verhoudingen. "We hopen dat het nu ook opgepakt wordt", zei Gijsbert van de Water (Verenigd West Betuwe). Rita Boer Rookhuiszen was blij dat de bestuurscrisis voorbij is. "Een stabiel gemeentebestuur is juist nu van groot belang."

GroenLinks had tijdens de coalitiebesprekingen voorgesteld dat de partijen Dorpsbelangen, SGP en ChristenUnie als minderheidscoalitie zouden doorgaan, inclusief Jacoline Hartman als wethouder. "De resterende 1,5 jaar zou dualisme leidend zijn, in een open relatie met college en de gehele raad. Het voorstel werd als naïef weggezet. Ons leek het een uitgelezen kans om de juiste chemie te vinden die noodzakelijk is voor echte samenwerking."