• Bart Belser tijdens de protestactie in gesprek met de politie.
• Bart Belser tijdens de protestactie in gesprek met de politie. Foto: Gyselle Blokland, Belle Fotografie

Bart Belser: 'We willen een podium om ons verhaal te vertellen'

Het spanningsveld van de boerenacties

regio • De melkveehouder uit Spijk is er helder in: met het schrijven van een brief of een demonstratie op de rand van de Maasvlakte schiet je weinig op. Om in de publiciteit te komen, moet je andere wegen verzinnen. "Want dat is het eerste doel van onze acties", licht Bart Belser toe. "We willen in de media een podium krijgen om te vertellen waarom we als boeren protesteren."

Vorige week dinsdag vond de eerste actie plaats van de groep boeren uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden die zich hiervoor sterk willen maken. Naast Bart Belser zijn dat onder anderen John Eijkelenboom uit Oud-Alblas, Henri de Groot uit Schelluinen, Minouch van de Berg uit Leerdam, Floor de Looff uit Alblasserdam, Arno van Maaren uit Vuren en Ronald Vonk uit Giessenburg. "We leerden elkaar kennen via eerdere protestacties, vorig jaar. Achter de schermen zijn we druk bezig geweest om te kijken welke acties we op touw zouden kunnen zetten."


De keuze was vrij snel gemaakt: het distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn in Geldermalsen werd het 'doelwit'. Een doel dat een direct verband heeft met de voermaatregelen die minister Carola Schouten wil doorvoeren, om daarmee de uitstoot van stikstof terug te dringen. Veel boeren zien daar helemaal niets in. Belser: "Albert Heijn stelt hoge eisen aan de melk die wij leveren, onder meer wat betreft dierenwelzijn en -gezondheid. Dat vinden wij volledig terecht. Maar de voermaatregelen van de minister gaan ervoor zorgen dat wij niet meer aan die leveringsvoorwaarden kunnen voldoen. Deze actie was bedoeld om Albert Heijn aan te sporen ook aan te kloppen bij Schouten met de boodschap: 'Zo gaat het niet.'"

Draagvlak

De agrariër uit Spijk verwijst daarbij naar het feit dat de melkveesector zeven andere varianten op tafel heeft gelegd om het stikstofprobleem aan te pakken. "Als je daarmee aan de slag zou gaan, heb je draagvlak onder de melkveehouders, iets wat nu totaal ontbreekt. Maar al onze ideeën zijn van tafel geveegd. Zonder inhoudelijke argumenten: het wordt gegooid op de juridische houdbaarheid."


Overtreden

In plaats van landelijke acties zie je her en der in het land nu regionale initiatieven ontstaan. Daarbij wordt het overtreden van regels niet geschuwd. "Bij sommige daarvan denken wij ook: 'Moet dat nu zo.'"

De actie van dinsdagavond in Geldermalsen was niet vooraf gemeld bij de overheid, maar verliep desondanks zonder problemen. "De politie was al snel op de hoogte en kwam meteen langs", blikt Bart Belser terug. "In goed overleg hebben zij meegeholpen met het begeleiden van de stoet trekkers. Wij gaven zelf aan wanneer we weer weg zouden gaan en hebben ons daaraan gehouden. Dat verliep heel soepel en in alle redelijkheid."


Hij vervolgt: "Wij vinden het belangrijk om wel de aandacht te trekken, maar daarbij burgers zo min mogelijk lastig te vallen. Dat is het spanningsveld waar we in zitten. We zijn echt geen voorstander van bijvoorbeeld het afsluiten van een snelweg. Het tijdelijk afgrendelen van een distributiecentrum zorgt wel voor wat overlast, maar die is goed te overzien en maar heel tijdelijk. "


Chagrijn

Het is niet de laatste actie van de boeren uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Achter de schermen wordt alweer overlegd over een volgende demonstratie. "Burgemeesters en de politie zullen het op een gegeven moment wel zat worden, maar we hopen dat ze dat chagrijn gebruiken om naar de minister te stappen en net als ons te zeggen: 'Zo kan het niet langer.'"


Geurt Mouthaan