Voorstel VHL Lokaal van tafel geveegd

vijfheerenlanden • De fractie van VHL Lokaal is tegen de voorgestelde structurele bezuiniging van 2,5 miljoen op de apparaatskosten. "Wij zijn van mening dat eerst maar gezorgd moet worden dat wij personeels-technisch functioneel goed moeten draaien voordat hierop bezuinigd kan of moet worden", zei fractievoorzitter Wim van Dijk donderdagavond tijdens de behandeling van de Kadernota.

Het terugdringen van deze bezuiniging mag er volgens Van Dijk echter niet toe leiden dat de lasten voor de burgers omhoog gaan. "Laten wij eerst maar eens zien in ons debat na het zomerreces, hoe we er financieel bijstaan. Dan zijn wellicht al meer gevolgen van de Corona bekend, is de meicirculaire compleet verwerkt en weten we ook wat de gelden zijn die wij als compensatie van de gevolgen van de Corona crisis krijgen. Want voor ons staat vast dat wij onze inwoners niet met hogere lasten kunnen, mogen of moeten opzadelen."

Wethouder Maks van Middelkoop wees het voorstel resoluut van de hand. "Niet bezuinigen, geen lastenverhoging en een sluitende begroting. Ik zal maar eerlijk zijn: dat gaat hem niet worden. Tenzij de Rijksoverheid over de brug komt met extra geld. Het lijkt er niet op, maar het zou zomaar kunnen." Het kan niet zo zijn, volgens Van Middelkoop, dat de gemeente Vijfheerenlanden straks een niet-sluitende begroting presenteert. "Dan kunnen we twee dingen doen: of de kosten naar beneden of de inkomsten omhoog. Of een combinatie van die twee. Meer zit er niet in." Dat heeft wellicht gevolgen voor de inwoners, voorspelde de wethouder. Want in dat geval is de onroerend zaakbelasting de sluitpost. "Ik kan het niet mooier maken dan het is. Als we accepteren dat de begroting niet sluit of als we incidenteel geld gaan gebruiken, dan komen we direct weer onder verscherpt toezicht. Dat zou ik een gemeente als Vijfheerenlanden onwaardig vinden."

Het amendement van VHL Lokaal werd met 26 stemmen tegen en 3 stemmen voor verworpen.


Uitdaging

Volgens CDA-woordvoerster Marieke van der Spek is het een uitdaging om de lasten voor de inwoners niet verder te verhogen. De oplopende kosten voor de verwerking van afval blijft daarbij een punt van zorg. "Hoe houden we de kosten laag, zodat minder kosten hoeven te worden doorbelast naar de inwoners?" Dat kan volgens Van der Spek door beter scheiden, goede voorlichting/communicatie en door het voorkomen van afvaltoerisme.

Klaas de Zwaan van D66 vroeg extra aandacht voor inwoners en partijen die door de coronacrisis in een extra kwetsbare positie zijn gekomen. "Daarom is lastenverzwaring voor D66 uit den boze. Als we willen investeren in een duurzame samenleving -ook op het gebied van sociale duurzaamheid- moeten we oog blijven hebben voor armoedebestrijding en toegankelijke zorg en voor onze ambitieuze maatschappelijke agenda."

VVD vindt een bezuiniging van 2,5 miljoen euro aan de lage kant. Fractievoorzitter Hanneke van der Leen: "We willen binnen twee tot drie jaar op een gemiddeld kostenniveau zitten. Doen we dat niet dan krijgen onze inwoners immers alsnog de rekening gepresenteerd. Onze rol als lokale overheid in een eventuele naderende recessie moet een deel van de oplossing zijn; we moeten niet een deel van het probleem worden."