D66: meer aandacht voor biodiversiteit

vijfheerenlanden • D66 vroeg donderdag opnieuw aandacht voor biodiversiteit. Vorig jaar tijdens de behandeling van de Kadernota is al een motie biodiversiteit aangenomen, waarin het college is opgeroepen een concept-biodiversiteitsbeleid op te stellen en deze voor het reces van dit jaar aan de raad voor te leggen. "Het is 9 juli, ik heb er niets van gezien en er niets van gehoord", klonk het uit de mond van een tikkeltje venijnige fractievoorzitter Klaas de Zwaan. In het wensenlijstje van het college staan twee punten genoemd, weliswaar een beetje weggestopt, maar toch: de aanleg van ecologische bermen en het ecologische onderhoud van openbaar groen. "Waarom staan deze zaken niet op zijn minst als knelpunt benoemd? Of beter: waarom zijn ze nog geen onderdeel van ons staand beleid. Het is niet meer dan logisch dat openbaar groen een centrale rol in gemeentelijk biodiversiteitsbeleid speelt." Hij wil dat het college nu echt werk gaat maken van biodiversiteit. "Dat betekent dat ook punten ten aanzien van bermbeheer in de begroting terug moeten komen. Boter bij de vis."


GroenLinks: Zorgen om sociaal domein

vijfheerenlanden • GroenLinks-voorman Erik van Doorn maakt zich zorgen over het feit dat eventuele tekorten in het sociale domein moeten worden opgevangen binnen de eigen begroting. Daarnaast is een bedrag van 1,25 miljoen euro wensen en knelpunten op het sociaal domein niet meegenomen in de kadernota. "Dat voelt wel heel erg aan als ingrijpende bezuinigingen op het sociaal domein. Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen die dit gaat hebben voor onze inwoners, met name juist de kwetsbare inwoners."
Van Doorn gaf verder aan dat hij een deel van de 31 miljoen aan Eneco-gelden wil inzetten bij de hulp aan inwoners bij de energietransitie, op duurzaamheidsmaatregelen en op inwonersmobilisatie. "Zeg maar het actief bevorderen van dorp-, wijk- en buurtorganisaties die de sociale samenhang bevorderen." En verder: "Als er geld nodig is om een transitie binnen de sociaal maatschappelijke agenda mogelijk te maken naar een meer gedragen en dichter bij de inwoners staande ondersteuning, dan is dat wat ons betreft ook een investering waard."