Raadsleden Vijfheerenlanden houden hun kruid nog even droog

Waarheen met 31 miljoen Eneco-geld?

vijfheerenlanden • Begin dit jaar zijn de Eneco-aandelen verkocht en dat heeft de gemeente zo'n 78,5 miljoen euro opgeleverd. Het grootste deel van dit geld wordt gebruikt om de algemene reserve aan te zuiveren (22 miljoen), een extra reservepotje te creëren voor opvang van kapitaallasten (15 miljoen) en om kleine investeringen vroegtijdig af te schrijven. Bij elkaar 47 miljoen euro. Er resteert dan nog een bedrag van 31 miljoen euro om vrij te besteden.

"Het gebeurt niet elk jaar dat we 31 miljoen extra kunnen uitgeven. Dat verdient wel een zorgvuldig raadsdebat", zei PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort, die via een amendement aandrong op zo'n extra debat. Momenteel zijn de consequenties van die keuzes nog onvoldoende duidelijk.

Het Eneco-geld is een incidentele meevaller. Met de miljoenenmeevaller mogen geen structurele uitgaven worden gedekt. Om de begroting ook in de komende jaren sluitend te krijgen, zal de gemeente flink moeten bezuinigen. De raad zal zich in september ook moeten uitspreken over een bezuiniging van 2,5 miljoen euro op de apparaatskosten (zie elders op deze pagina).

De uitkomst van het september-debat zal worden verwerkt in de programmabegroting, die -zoals elk jaar- in november wordt vastgesteld.


Kwetsbare inwoners

De PvdA heeft overigens wel een aantal uitgangspunten bij de besteding van de Eneco-gelden: geen lastenverzwaring voor de inwoners, een sluitende begroting, incidentele uitgaven mogen niet leiden tot een verhoging van de structurele lasten, de middelen moeten zo duurzaam mogelijk worden ingezet en eerst zorg en daarna bestuurlijke verantwoording. Maar volgens fractievoorzitter Van Montfoort is het vooral van belang dat de kwetsbare inwoners binnen de gemeente niet verder in de problemen komen. "De uitkomsten van het Armoede en Schuldhulp-congres moeten nu snel een vervolg krijgen. Wat ons betreft kan 1 miljoen van de beschikbare 31 miljoen hiervoor ingezet worden."

Het CDA noemde het camperbeleid en de sociale kaart, waardoor zorgaanbieders overzichtelijk zichtbaar worden. En dat zorgt weer voor efficiënter werken. De SGP denkt aan een investering in infrastructuur. "Daar moet veel gebeuren en er is veel geld nodig", volgens Evert Geluk.

Volgens de ChristenUnie moeten de besteding van de Eneco-gelden in het teken staan van het verbeteren van de structurele investeringscapaciteit van de gemeente Vijfheerenlanden. "Investeer daarom in toekomstige generaties", luidde het advies van fractievoorzitter Dico Baars. " Bijvoorbeeld door een sociaal investeringsfonds in te stellen en daarmee de knelpunten in het sociaal domein aan te pakken. Of door maatschappelijke gebouwen zoals scholen, dorpshuizen en verenigingsgebouwen te verduurzamen."


D66, bij monde van Klaas de Zwaan, heeft nog geen pasklaar antwoord op de vraag over de besteding van de 31 miljoen euro. "We weten nog altijd niet wat de precieze consequenties zijn van de coronacrisis en het is daarom goed om enige voorzichtigheid te betrachten. Het geld hoeft niet op, natuurlijk." De Democraten zien het liefst een duurzame investering. Waarbij geld wordt besteed dat zichzelf terugverdient. "Maar ook duurzaam ten aanzien van milieu en leefbaarheid, niet in de laatste plaats omdat de coronacrisis ons daar nog meer toe dwingt."