• Ronny Muller, Kitty Frederix en initiatiefnemer Piet Beumer hebben zich inmiddels al ingeschreven.
• Ronny Muller, Kitty Frederix en initiatiefnemer Piet Beumer hebben zich inmiddels al ingeschreven. Foto: Jeroen Danz

Spes Bona wordt geen commune of zorgvoorziening

Wonen op basis van nabuurschap

leerdam • Spes Bona betekent ‘goede hoop’. En nu kan de voorzichtige verwachting uitgesproken worden dat die hoop uit gaat komen. Het initiatief, dat een levensloopbestendige woonvoorziening in Leerdam voor 50-plussers wil realiseren, is in onderhandeling met de gemeente Vijfheerenlanden over een locatie. Hierbij krijgt Spes Bona ondersteuning van Knarrenhof, een organisatie die landelijk al enkele succesvolle projecten heeft begeleid en ontwikkeld.

Ronny Muller, Kitty Frederix en initiatiefnemer Piet Beumer hebben zich inmiddels al ingeschreven voor een woning. Zij vertellen over hun persoonlijke motivatie voor deze keuze. “Het gaat om wonen op basis van nabuurschap,” vertelt Piet. “Dus geen commune, maar een plek waar mensen naar elkaar omkijken en ieder iets vanuit eigen kunde en kennis in kan brengen.” Ronny merkte dat de fysieke netwerken na zijn pensionering verdwenen. “Het bleek toch dat veel sociale contacten voortkwamen uit mijn beroepsgroep. Dit is grotendeels verwaterd. En je merkt dat de buurt niet ingericht is die netwerken met je buren op te bouwen. Belangrijk uitgangspunt bij het initiatief is die fysieke netwerken door de manier van bouwen als vanzelfsprekend te laten ontstaan.”

Kitty merkt dat ook: “Ik ben acht jaar geleden vanuit Spijkenisse naar Leerdam verhuisd. Het blijkt moeilijk contacten te leggen. Iedereen is druk. Met al dat thuiswerken nu, zie ik eindelijk mijn buren”. Het plan is dan ook de woningen en appartementen in de vorm van een hofje te bouwen. “Naast de zelfstandige woningen komt er een gezamenlijke binnentuin,” vertelt Piet. “Daar kunnen we gezamenlijk gebruik van maken. En ook samen onderhouden. Natuurlijk binnen ieders mogelijkheden. Ook komt er een Hofhuis voor gezamenlijke activiteiten, waarbij deelnemen niet verplicht is.”

Het project wordt geen zorgvoorziening. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van eventuele zorg. Kitty: “Het gaat om het voorkomen van zorg. Het is wel de bedoeling dat de bewoners elkaar bijstaan, maar dan gaat het om kleine dingen. Ik laat de hond uit en jij doet een keer een boodschap, als het nodig is. Gezocht wordt ook naar een evenwichtige leeftijdsgroep. Intrekken als je 50 bent, zodat je nog prettig woont als je 80 bent.”

Spes Bona is blij dat realisatie van het plan weer een stap dichterbij is gekomen. “Er moeten nog wel een aantal hobbels genomen worden,” benadrukt Ronny. “Er is nu een mogelijke locatie, het terrein van de voormalige Wilgenhoek. Voor het zover is moet er nog veel onderzocht worden. Daarvoor ontbreekt bij ons de knowhow. Dus hebben wij ons aangesloten bij Knarrenhof. Zij hebben ervaring met dit soort projecten en gaan, als alles doorgaat, het bouwproject realiseren.”

Het is nu belangrijk dat er voldoende aanmeldingen van belangstellenden komen. Piet: “Mensen die iets zien in deze woonvorm, vragen wij dan ook zich aan te melden. Wil je voorlopig alleen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Spes Bona. Heb je al belangstelling voor deelname aan het project, meld je dan vrijblijvend aan bij Knarrenhof.”

In het najaar hopen Spes Bona en Knarrenhof een informatiebijeenkomst te kunnen organiseren voor belangstellenden. Wie zich bij een van beide organisaties meldt, krijgt hiervoor een uitnodiging.


De Knarrenhof

Knarrenhof is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Knarrenhof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/ kunde en gezelschap profiteert. Hier helpt men aardige buren waar nodig. Niet met zorg, maar met aandacht. Meer informatie of online aanmelden voor het project in Leerdam: www.knarrenhof.nl.