• Jos van den Berg: 'Wees duidelijk wat je doel is.'
• Jos van den Berg: 'Wees duidelijk wat je doel is.' Foto: Dick Aanen

Wijze lessen van Everdingse bedrijfscoach Jos van den Berg

Pak je kans in veranderende organisatie

everdingen • De keukentafel van de 61-jarige inwoner uit Everdingen staat op de dag van het interview vol met dozen van de drukker, met daarin honderden exemplaren van het fraai ingebonden boek. Vers van de pers dus. "De eerste 116 exemplaren zijn al verkocht en het boek stond op de eerste dag na verschijning bij Managementboek.nl al op nummer twaalf (inmiddels op 8, red.) van het lijstje met best verkochte boeken", zegt hij met gepaste trots.

Het is alweer het tweede boek van de hand van de bedrijfscoach, trainer en dagvoorzitter. Vier jaar geleden debuteerde hij met een handboek over leiderschap: Ik doe het ook voor jou. "Het nieuwe boek Veranderen Bouwen Groeien is gericht op medewerkers van bedrijven die een verandering of groei doormaken: uit noodzaak, omdat het slecht gaat. Misschien is er wel een dreigend faillissement ophanden. Het kan ook zijn dat het bedrijf wil groeien en kansen ziet in de markt. Op zo'n moment zie je bij medewerkers vaak veel angst, argwaan, onbegrip."

Van den Berg leert mensen hoe ze in zo'n situatie op een pragmatische manier kansen kunnen pakken, welke rol ze binnen een organisatie ook hebben. "Ik wil scepticisme, angst en terughoudendheid ombuigen naar de absolute wil om mee te doen. Je kunt de verandering zien als instappen in een voorbijkomende trein, een stap die zowel je persoonlijke ontwikkeling als de groei van het bedrijf ten goede komt."

Van den Berg (1959), geboren in Schoonrewoerd, had na zijn studie een succesvolle carrière van 25 jaar bij de ABN AMRO. In 2002 ging hij aan de slag als trainer/ coach bij BIG Unlimited in Papendrecht. Na zeven jaar begon hij voor zichzelf. Hij werkte voor tal van bedrijven, waaronder Kroeze Infra BV, Scania Nederland en Speer Infra BV. "Een aanrader voor iedere manager", schrijft één van zijn opdrachtgevers over Van Den Berg.


Attitude van mensen

Zijn specialiteiten waren aanvankelijk gericht op leiderschap, klantgerichtheid en teambuilding. Later kreeg hij ook steeds meer belangstelling voor de attitude van mensen. "Niet alleen voor hoe ze hun werk doen, maar met name ook hoe ze in hun werk zitten en welke invloed de mensen daarin zelf pakken. Door prikkelende belevingsvragen te stellen, kwam men los met opmerkingen over de zin en onzin, slecht leiderschap en het onbegrijpelijke beleid", schrijft Van den Berg in zijn boek.

Het beleid in veel bedrijven was en is vaak onduidelijk. Dat maakt medewerkers onzeker, argwanend en laconiek. "Zij merkten niets van een heldere visie, beleid en doelen, laat staan dat ze daarin meegenomen werden." Door deze gesprekken ging Van den Berg zich meer interesseren hoe je succesvol kunt groeien, veranderen en vooral meedoen. "Met het accent op waar we als team voor gaan en staan. Dit direct gekoppeld aan resultaatgerichtheid, verdienmodel, klantgerichtheid, leiderschap, DNA en onderscheidend vermogen."


Theorie en praktijk

Het boek Veranderen Bouwen Groeien is een mooie mix van theorie en praktijk. Het bevat leuke anekdotes, ook van buiten het bedrijfsleven. Mooie adviezen ook. Zoals: "Geef medewerkers de kans om van hun vakmanschap, meesterschap te maken. Wie de minste fouten maakt, is de beste. Als het bedrijf en de medewerkers maximaal van elkaar profiteren, ontstaan Win + Win = 3." Ook adviseert Van den Berg om te werken met heldere zichtbare doelen. "Om iedereen gemotiveerd mee te krijgen, moet in elk geval duidelijk zijn wat het doel is. Waar ga je samen voor? Als dat onduidelijk is, vult iedereen dat voor zichzelf in, met alle risico's van dien."


Het boek Veranderen Bouwen Groeien telt 125 pagina's en is uitgegeven door Expertboek. De prijs in de winkel bedraagt 22,50 euro. Het boek is ook te bestellen bij de schrijver.


q www.josvandenbergctd.nl