• Talent-leerlingen en juf Janita tonen vol trots hun gezonde producten.
• Talent-leerlingen en juf Janita tonen vol trots hun gezonde producten. Foto: Dick Aanen

Leerlingen sluiten project over gezonde voeding af

Kinderen maken gezonde Mac Talent

hagestein • Het 'Mac Talent' was voor de leerlingen van de groepen 1, 3 en 6 de afsluiting van het project 'Gezond & veilig'. Maar liefst zeven weken waren de leerlingen met het thema bezig geweest. Tijdens de afsluiting waren ouders en andere belangstellenden uitgenodigd om een hapje te komen eten.

"Binnen het project kunnen alle leerlingen hun talent laten zien", zegt directeur Luuc Wilschut. "De kinderen leerden bijvoorbeeld wat het inhoudt om zo'n winkel te runnen."


Gezond

De kinderen zijn wekenlang bezig geweest met gezonde voeding. Maar de leerlingen moesten ook echt aan de slag met het snijden van de gerechten. Er werden heerlijke gerechten gemaakt. De leerlingen leerden echter nog veel meer. Juf Janita Reuijl: "Het ene kind was bezig met geld-rekenen , een ander maakte posters en weer iemand anders dacht na over de looproutes en de plattegrond. We hebben ook nagedacht over vragen als: 'wat is veilig?', 'wat is gezond?', 'wat vinden mensen lekker?'. 'waar kunnen klanten hun eten bestellen?' en 'waar kunnen ze het ophalen?'"

Er ontstond volgens Luuc Wilschut in die drie weken een mooie dynamiek tussen de leerlingen van de drie groepen. "Het leuke van een dergelijk project is dat kinderen echt buiten de eigen grenzen leren kijken."


Ruimte

Het Talent is een christelijke basisschool waar leerlingen mogen ontdekken wat hun talenten en ambities zijn. De kinderen krijgen alle ruimte om deze te ontwikkelen. De school werkt volgens het International Primary Curriculum. Er wordt gedurende een paar weken gewerkt met een overkoepelend thema (unit), waarin zakelijke maar ook creatieve vakken aan bod komen (natuurkunde, aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen, tekenen enz.).


De vakken staan bij IPC niet meer op zichzelf, maar zijn in elkaar verstrengeld. "Leerlingen leren verbanden zien tussen de vakken, nemen actiever deel aan het onderwijs en leren denken vanuit verschillende invalshoeken", zo vermeldt de website van de school.


In de natuur

Leerlingen van Het Talent leren niet alleen uit boekjes, maar ook gewoon in de natuur, op het plein of tijdens een wandeling door het dorp. "Dat betekent dat we in plassen springen, stokken tellen, insecten bestuderen, woorden springen, balanceren op een boomstam en woorden schrijven op het plein." Uit onderzoek is volgens de schoolleiding gebleken dat kinderen lekkerder in hun vel zitten als ze veel buiten komen. "Daarnaast heeft het een positief effect op het leren, de samenwerking en de sfeer in de groep. Kortom, meer energie en veel plezier", aldus de website.