Raad wil 'zooi' bij Spijk weghebben

west betuwe • Een meerderheid in de raad van West Betuwe wil toch dat de verontreinigde LD-staalslakken op het nieuwe gedeelte van golfterrein The Dutch in Spijk definitief wordt verwijderd. Ze zijn bang dat door ophogen en isoleren van de slakken op termijn zal leiden tot nieuwe verontreinigingen en extra kosten.

PvdA, D66, Dorpsbelangen, GroenLinks en VVD dienden vorige week dinsdag een motie in, waarin het college wordt gevraagd risico-analyses te maken van beide saneringsvarianten. Met steun van Verenigd West Betuwe haalde de motie een ruime meerderheid. CDA, SGP en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe stemden tegen. De indieners van de motie zijn van mening dat verwijderen van de slakken uit milieu- en technisch oogpunt de voorkeur verdient, maar dat het college uit financieel en juridisch oogpunt heeft gekozen voor het ophogen en isoleren van de staalslakken. Dit werd echter met klem weersproken door wethouder Jacoline Hartman. De keuze was volgens haar het resultaat van een mix van criteria, waarbij allerlei aspecten zorgvuldig zijn afgewogen.

De kosten van totale verwijdering worden geschat op 20 miljoen euro. Aannemer Sent One en grondeigenaar The Dutch hebben in onderhandelingen met de gemeente aangegeven dat zij deze kosten niet kunnen dragen. Het zou zelfs hun faillissement kunnen inluiden. Volgens wethouder Jacoline Hartman is het risico heel groot dat de gemeente daardoor alsnog de rekening gepresenteerd krijgt. Bij de variant 'ophogen/isoleren' blijven de kosten (monitoring) vooralsnog 'beperkt' tot 4,5 miljoen euro.

Woordvoerders Annet IJff (PvdA), Ashley Karsemeijer (D66), Frank Broedelet (VVD), Andrea Zierleyn (GroenLinks) en Léon van Dun (Dorpsbelangen) geloven er niet in dat ophogen en isoleren een goede aanpak is voor de lange termijn. IJff: "De grond zal op een gegeven moment toch weer gaan verzakken. En uiteindelijk draait de belastingbetaler op voor de kosten." Broedelet: "Met de huidige oplossing lopen we groot risico. Die zooi willen we niet, die er moet er uit." De indieners van de motie willen dat de gemeente met de aannemer, de grondeigenaar, het waterschap, de provincie en de Omgevings Dienst Rivierenland (ODR) alsnog gaat kijken naar een mogelijke kostenverdeling van de kosten. Ook vragen ze of alternatieve varianten mogelijk zijn.
Ad van Krieken (CDA) schaarde zich achter het standpunt van wethouder Jacoline Hartman. "Ook wij zouden het liefst zien dat die zooi direct wordt verwijderd, maar ik verzeker u dat dit geen optie is. Na 1,5 jaar staan de lampen eindelijk op groen en we hebben geen tijd te verliezen. Vooral met de natte herfst- en winterperiode voor de boeg."