Bouwtempo in West Betuwe moet omhoog

west betuwe • Het bouwtempo in de gemeente West Betuwe moet omhoog. Dat is één van speerpunten in het aangescherpte coalitieakkoord.

"Het versnellen van woningbouw vraagt om innovatief denken en het loslaten van knellende kaders." De nieuwe wethoudersploeg gaat potentiële bouwlocaties en herbestemmingen in kaart brengen en/ of ontwikkelen, de lobby naar de provincie intensiveren, meer aandacht geven aan passende woningen voor vitale ouderen en voor betaalbare woningbouw en inventariseren van afgewezen principeverzoeken.

"Het faciliteren en stimuleren van projecten, zowel particulier als professioneel, dient te worden opgepakt zonder mitsen en maren", zei fractievoorzitter Henk de Man van Dorpsbelangen dinsdag in zijn algemene beschouwingen bij de jaarstukken. "Er zitten enorm veel projecten in de pijplijn, zorg dat die gebouwd worden in alle kernen. In onze buurgemeenten worden oude, in eerste instantie afgewezen plannen weer bekeken en er komen mogelijkheden om ze alsnog door te zetten. Laten we hier een voorbeeld aan nemen en het zelfs nog een stapje beter en fanatieker doen."

"De behoefte aan nieuwe woningen is enorm", vindt fractievoorzitter Frank Broedelet van de VVD. "Niet alleen op de beoogde nieuwbouwlocaties, maar ook op tal van andere plekken in de kernen van West Betuwe. Dat biedt kansen. Laten we alles op alles zetten om daar waar behoefte aan is, mogelijk te maken. De deur plat lopen bij de provincie is het devies."

Annet IJff (PvdA) uitte haar zorgen over de woningbouw in Beesd, die maar niet van de grond komt. "Ik zei hier vorig jaar al dat we onze inwoners beloofd hebben dit onderwerp snel op te pakken. Het is moeilijk uit te leggen dat er nu een jaar later niet veel gebeurd is. Hoe lang wachten de mensen uit Beesd al op uitvoering van de plannen? Waar zit de ruimte om extra te bouwen? Hoe gaan we zorgen dat in de behoefte aan betaalbare woningen wordt voorzien? Het vraagt om innovatief denken, buiten de gebaande paden."