Afbeelding
Foto: PR Avri

Nieuwe coalitie West Betuwe tempert duurzame ambities

'Energieneutraal in 2030 niet haalbaar'

west betuwe • In het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord wordt uitgesproken dat de doelstelling pas in 2050 hoeft te worden gehaald. In politiek jargon heet dat: 'Duurzaamheid vernieuwend doorzetten'.

Energieneutraal wil zeggen dat er niet meer energie wordt verbruikt dan dat er duurzaam kan worden opgewekt. De nieuwe coalitie ziet in dat die doelstelling niet haalbaar zal zijn in 2030. "We willen eerst draagvlak en enthousiasme bij onze inwoners en ondernemers creëren. Dit doen we door samen aan de slag te gaan. Daarom vinden we een latere datum acceptabel. Zolang we in 2050 als gemeente energieneutraal zijn en aansluiten bij de doelstellingen van het Gelders Energie Akkoord."


Lokale klimaatagenda

De strategie voor de opwek van duurzame energie wordt nu vooral bepaald in de regio, via de zogenaamde Regionale Energie Strategie. De nieuwe coalitie wil daarnaast een lokale klimaatagenda opstellen. Daarin staan concrete doelen voor de korte termijn.


Focuspunten voor de komende periode zijn het stimuleren van zonnepanelen op daken, dus bij voorkeur geen zonneparken op landbouwgrond. Ook komt er nog meer aandacht voor energiebesparing. Verder wordt gezocht naar zogenaamde quick wins, bijvoorbeeld door de inzet van zonne-energie langs snelwegen.


Ook moet binnen de gemeente worden nagedacht over andere innovatieve technieken en vormen van duurzame energieopwekking. "Het gebruik van biomassa en biovergisting is hierbij uitgesloten. Ook op dit gebied willen we samen met inwoners en ondernemers vernieuwende ideeën en plannen ontwikkelen."


Realistisch

Lourens van Bruchem: "De aarde bewaren is belangrijk. We zijn rentmeesters. Aan de andere kant moeten we ook realistisch zijn. Alle goede landbouwgrond vol leggen met zonnepanelen kan natuurlijk niet. Willen we ook niet. Zon kan het dak op. Ook die windmolens, daar kunnen we de gehele gemeente niet mee vol zetten. We moeten ook nieuwe technieken een kans geven, maar energie besparen is ook belangrijk. Er zijn natuurlijk grote stappen te halen. Laten we het samen doen. Dus geen biovergisting en ook geen biomassa verbranden. Kernenergie moet een kans krijgen, het gebruik van Thorium biedt perspectief."


Verplichting

GroenLinks en D66 houden vast aan het oorspronkelijke jaartal van 2030. "Dat is vastgesteld beleid en ook onvermijdbaar", reageerde Andrea Zierleyn. "En of het doel nu 2030, 2040 of 2050 is, het ontslaat ons niet van de verplichting om aan de slag te gaan."

Asley Karsemeijer (D66): "Waar de nieuwe coalitie en oppositiepartijen terugkrabbelen, blijft D66 achter deze doelstelling staan. Want misschien gaan we het niet helemaal halen, maar dan kunnen we in ieder geval zeggen: we hebben ons stinkende best gedaan. Een doelstelling voor over 30 jaar is net zo waardevol als geen enkele. Uitstel van moeilijke beslissingen is namelijk hoe we hier terecht zijn gekomen."

Het coalitieakkoord 2020-2022 'Samen verder bouwen' wordt donderdag 16 juli besproken tijdens een extra raadsvergadering. Dan zal ook de nieuwe wethoudersploeg worden gepresenteerd.