• Roger van Leeuwen was erg blij met de acties die voor De Paay werden gehouden.
• Roger van Leeuwen was erg blij met de acties die voor De Paay werden gehouden. Foto: Wouter de Leeuw

'Als je met Pasen maar twintig bezoekers hebt, weet je dat er iets mis is'

Giften sleepten De Paay erdoorheen

beesd • Aan het begin van de coronacrisis ging het helemaal de verkeerde kant op bij Uilen- en dierenpark De Paay in Beesd. Eigenaar Roger van Leeuwen: "Als je met Pasen maar twintig bezoekers hebt, weet je dat er iets mis is. Dat zouden er veel en veel meer moeten zijn. Opeens waren er bijna geen mensen meer, maar de dieren moeten nog steeds te eten hebben."

Het park, gelegen langs de Linge, kent bijna honderd diersoorten. "Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby.” Er zijn natuurlijk uilen, maar ook bijvoorbeeld kamelen, flamingo’s en wallaby’s. Het park is in het jaar 2000 geopend, maar Van Leeuwen heeft sommige van de dieren al veel langer. “De groenvleugelara’s had ik al in mijn oude huis, en ik ben hier in 1985 komen wonen. Daar zit er nog één van. Die heb ik dus al iets van 35 jaar.”
Er zijn verschillende acties opgezet om de dierentuin te helpen, zoals een GoFundMe actie, een platform waarop geld ingezameld kan worden voor verschillende doeleinden. “Het ging eerst echt slecht, maar er waren gelukkig veel mensen die wilden helpen. Er belde een oud-stagiaire en die vroeg: ‘Zal ik een GoFundMe actie beginnen?’. Ik dacht: wat ga je doen? Wist ik veel wat dat was, daar had ik echt nog nooit van gehoord. Maar goed, het heeft gelukkig wel geld opgebracht. Een andere vrijwilligster is met een adoptieplan begonnen, om dieren symbolisch te kunnen adopteren. Mensen kunnen zo bijdragen aan het betalen voor de verzorging van een beestje. Er zijn ook nog mensen die voer hebben gedoneerd, zoals bijvoorbeeld de Rotary Club uit Geldermalsen. Vanuit Tiel werd op een gegeven moment een ton voer gebracht, dat hebben ze op de een of andere manier geregeld of ingezameld ofzo. Zij belden om te vragen wat voor voer ik te kort kwam. Ik gebruik veel kippen-, konijnen-, ratten- en papagaaienvoer en ook nog flamingovoer. Nou ja, toen kwamen ze dat met een bus vol brengen. Ik kende die mensen helemaal niet, en ik ken ze eigenlijk nog steeds niet. Dat is toch denk ik iets met dieren, dat mensen daar iets mee hebben. Ik was echt heel blij met al dat voer."


“Met de Pasen had ik dus maar twintig bezoekers. Tja, dan blijft de schoorsteen niet branden, dat kan gewoon echt niet. Toen zijn er flink wat journalisten op bezoek geweest, die er in hun media, zelfs in nationale kranten, over schreven. Later zijn er ook nog cameraploegen gekomen: RTL Nieuws en TV Gelderland. Dan sta je dus in de belangstelling, en vanaf dat moment is het eindelijk weer een beetje druk geworden.”

“Stel dat het in de toekomst weer een lange tijd weer net zo gaat als in die periode… Nou ja, er zijn dierenhandelaren, dus dat is een kwestie van vraag en aanbod. Dan zou ik de dieren wellicht moeten verkopen, maar ja, daar zit ik natuurlijk ook niet bepaald op te wachten.”


Tim Koning