Vijfheerenlanden presenteert ambitieuze duurzaamheidsvisie

Prachtige woorden, nu de daden nog

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden is nu bepaald nog geen koploper als het gaat om duurzaamheid. Maar de ambities zijn klip en klaar: volledig CO2-neutraal in 2050, geen (rest)afval en verspilling meer, een leefomgeving vrij van zwerfafval, de mobiliteit innovatief en schoon, de biodiversiteit die minimaal gelijk blijft, veel aandacht voor vergroening en verbetering van bodem- en waterkwaliteit en volledig klimaatbestendig.

De gemeente wil dat duurzaamheid tastbaarder en zichtbaarder wordt. En bovendien: overal en voor iedereen. "Bij elke keuze houden we vanzelfsprekend rekening met de impact ervan op mens, dier en milieu", schrijft het college in de nieuwe duurzaamheidsvisie. De gemeente geeft het goede voorbeeld, is ook zo'n prachtig uitgangspunt: 'Zeg wat je doet en doe wat je zegt!'. "Dat is een geweldige lijfspreuk", reageerde Elly Meijdam (VHL Lokaal) vorige week dinsdag tijdens de oordeelsvormende vergadering van de visie in de commissie Ruimte Verkeer en Economie.


'Haalbaar'

In de duurzaamheidsvisie wordt ook verwezen naar de 17 Global Goals die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld in een mondiale agenda: het doel is een duurzamere en leefbaardere wereld in 2030 "Het zijn grote woorden, maar zijn ze ook realistisch?", vroeg Kees Vermaat van de SGP zich af. "Houd het lokaal, haalbaar en betaalbaar." Net als Vermaat vond ook Klaas de Zwaan (D66), Erik van Doorn (GroenLinks) en Kemal Koyuncu (PvdA). dat de doelen best wat concreter zouden mogen worden geformuleerd. Van Doorn: "Hoe gaan we het doen, wanneer en met welke middelen?"


De Zwaan zag liever een aanscherping van de formuleringen: "In plaats van 'duurzaamheid brengen we dichterbij' zou je ook kunnen formuleren: 'duurzaamheid wordt het nieuwe normaal." En uitgangspunt "We werken in contact met elkaar' kan scherper door te zeggen: "We nemen het voortouw." Volgens Koyuncu is er in de gemeente veel kennis aanwezig over duurzaamheid. Die moet worden benut. "We zullen er met alle betrokkenen tot concrete stappen te komen."


Methaan

Van Doorn complimenteerde het college met het ambitieuze plan, maar hij vond het wel jammer dat niet was gekozen voor klimaatneutraal. "Bij CO2-neutraal laat je methaan buiten beschouwing. En dat is juist één van de grote veroorzakers van uitstoot van broeikasgassen in de landbouw."

In het document staat dat aardgas op termijn overal in Nederland gaat verdwijnen. "Wij geloven niet dat dat gaat gebeuren", voorspelde VVD'er André van der Leest.


Spanning

ChristenUnie is al intensief met het onderwerp aan de slag geweest. Commissielid André Boer: "We hebben als eerste te maken met de spanning tussen onszelf en de ander. Het tweede dilemma gaat over nu en later: in hoeverre zijn wij bereid om in onze keuzes rekening te houden met de gevolgen voor de kwaliteit van leven van mens en natuur op de langere termijn? En het derde dilemma gaat over het verschil tussen welvaart en welzijn. Wat hebben we echt nodig? En wanneer hebben we ‘genoeg’?"


Elmaci (CDA) vroeg in zijn bijdrage nog extra aandacht voor het scheiden van afval, met name voor het groente-, fruit- en tuinafval. Er verdwijnt nog te veel gft bij het restafval."