• Huisartsen Yaldiz, Oron en Hurts in de sfeervolle wachtkamer van Het Trefpunt.
• Huisartsen Yaldiz, Oron en Hurts in de sfeervolle wachtkamer van Het Trefpunt. Foto: Marjo van Andel

Dokter Oron stopt na 14 jaar in Leerdam

'Leef nu! Te druk is het toch altijd'

leerdam • Op de dag af veertien jaar geleden startten Gordon Oron en Marc Hurts de huisartsen praktijk Hurts&Oron in Het Trefpunt in Leerdam. Destijds namen de twee jonge mannen de praktijk over van dokter Muller. "We mogen trots zijn op wat we in de afgelopen jaren hebben bereikt. Zijn van heel weinig uitgegroeid tot een superteam." Dat bewijst alleen al de groei van de praktijk: in de voormalige kerkzaal zijn inmiddels acht praktijkruimtes te vinden, waar er bij de start slechts twee waren. Maar ook kunnen mensen er terecht bij onder andere een podoloog, een fysiotherapeut, diëtiste, een prikpost en een psychologenpraktijk. Daarnaast werken er nu vier assistentes, waar het duo begon met één. En zijn er inmiddels praktijkondersteuners die zich bezighouden met chronische en psychische klachten. "De ontwikkelingen binnen onze praktijk zijn het resultaat van hard (net)werken, met de beste mensen aan onze zijde."

En toch was dinsdag 30 juni voor dokter Oron de laatste dag in de Leerdamse huisartsenpraktijk. "Ik ben trots op wat we hebben bereikt. Hurts&Oron is een merk geworden dat staat voor warmte en betrouwbaarheid. Mensen komen hier met problemen die hen angstig en onzeker maken. Dan is het belangrijk hen uit te laten praten en te luisteren en niet meteen met een recept te staan zwaaien. Onderaan de streep kijk ik zeker terug op een mooie tijd, maar ik ben nu eenmaal een onrustig type en hou van veranderingen." Dokter Oron hangt zijn stethoscoop niet aan de wilgen, maar heeft volop plannen voor de toekomst. "De bedoeling is elders een praktijk te openen met de focus op preventie. Veel van de problemen die wij als huisarts in de spreekkamer zien, zijn jaren eerder al begonnen als niet medisch probleem. Klachten zijn vaak te wijten aan levensstijl: stress, voeding, welzijn. Zaken die spelen in het sociaal domein. Dat behoort in de basis niet tot het takenpakket van de huisarts. Maar het is mijn diepe overtuiging dat wanneer je inzet op het eerder onderkennen van dergelijke problemen en er in een vroeg stadium mee aan de slag gaat, daar een oplossing ligt voor de problemen in de zorg zoals werkdruk en stijgende zorgkosten. Dat betekent wel dat je als huisarts de spreekkamer uit moet. Daar heb ik zin in!"

Waar een huisarts vertrekt, betekent het ook dat er één bijkomt. Gülhan Yaldiz-Sahin is inmiddels geen vreemd gezicht meer in Leerdam. Sinds 1 maart werkt ze als huisarts in de praktijk, daarvoor viel ze al regelmatig in als waarnemer. "Ik weet nog goed dat ik hier de eerste keer kwam, een jaar of anderhalf geleden. Ik was hoogzwanger en nam een paar uurtjes waar. Het voelde meteen goed, het was zo'n warm welkom. En toevallig stond ik op de eerste dag na mijn verlof weer in Leerdam. Uiteindelijk is het balletje zo gaan rollen. Ik werd vaste waarnemer, we hadden goede gesprekken, spraken over de toekomst, ideeën en ambities en nu ben ik dus praktijkhouder."

Ook voor Marc Hurts, die een vertrouwd gezicht in de praktijk blijft, zijn de afgelopen veertien jaar omgevlogen. "De tijd gaat snel, dus het is goed om even op adem te komen. Achter de schermen krijg ik meer rust. Ik blijf vier dagen patiëntenzorg doen, dus voor de mensen verandert er niet zoveel. Gordon wordt vervangen door Gülhan, het vaste team blijft hetzelfde." De naam Hurts&Oron zal op termijn verdwijnen en vervangen worden door Huisartsenpraktijk Het Trefpunt, legt Marc uit. 'En ik ben weer gaan studeren: bedrijfskunde. Het is goed om jezelf te prikkelen. En met deze studie zie ik de dingen ook eens van een andere kant: krijg ik meer inzicht in de gedachtegang van bijvoorbeeld zorgverzekeraars. Dan spelen er ineens hele andere krachtenvelden. Een huisarts denkt vanuit zijn hart, een verzekeraar kijkt op zijn telraam. Dat is een heel ander denkkader, maar heel interessant."

"We pakken alledrie iets nieuws aan. Ieder mens heeft meerdere talenten, dus je kunt in je leven meerdere dingen doen. Vanuit ons werk zien we maar al te vaak dat het leven kort kan zijn, dat je je kansen moet grijpen. Leef nu! Heb je een goed plan, is het leuk, ga er dan voor! Te druk is het toch altijd", zo motiveert Gordon nog eens extra de stap die hij gaat zetten, waarbij Gülhan en Marc instemmend knikken.