Afbeelding
Foto:

Kosten voor West Betuwe geschat op 4,5 miljoen euro

Slakken golfterrein worden geïsoleerd

spijk • De totale aanlegperiode is geraamd op 8 jaar. Na 26 maanden zijn de slakken opgehoogd en geïsoleerd en vormen zij volgens informatie van het college geen gevaar meer voor de onderliggende bodem en het grondwater.

Wethouder Jacoline Hartman gaf vorige week als aanvulling op de schriftelijke beantwoording van vragen van CDA, GroenLinks en PvdA nog een uitgebreide toelichting op de keuze tijdens de gemeenteraadsvergadering.


Financiële risico's

“In een ideale situatie is het verwijderen van de LD-staalslakken voor de gemeente het allerbeste, maar er is simpelweg geen locatie waar LD-staalslakken nu naar toe kunnen worden verplaatst”, zo luidt de officiële verklaring van het college. “Tevens zijn de financiële risico’s bij het verwijderen van de LD-staalslakken gewoonweg te groot. De kosten van het afvoeren en afzetten van de staalslakken zijn zo hoog dat een faillissement van Sent One en/of The Dutch een zeer reële optie kan zijn. De gemeente draait in dat geval waarschijnlijk op voor de kosten van de sanering."

De directe saneringskosten worden geschat op ongeveer 9 miljoen euro en komen voor rekening van aannemer Sent One en eigenaar The Dutch. “De grond moet voldoen aan specifieke eisen en niet alle op de markt beschikbare grond is geschikt", aldus de geemente. Het gaat om ruim 380.000 kubieke meter grond. “Uiteraard worden in de tussenliggende periode aanvullende maatregelen genomen om de risico’s voor het milieu verder te beperken en wordt de verontreiniging die al is ontstaan, ongedaan gemaakt."


Monitoring

De werkzaamheden zullen intensief worden gemonitord door de gemeente. Dat gaat de komende jaren zo'n 250.000 euro per jaar kosten, in totaal dus 2 miljoen euro. Daarnaast is voor de totale levensduur van de geluidswal nog eens 50.000 euro per jaar nodig, dus 2,5 miljoen. Bij elkaar 4,5 miljoen euro.

De vervuiling ontstond vorig jaar maart bij de aanleg van de geluids- en zichtwal die de nieuwe 9-holes-golfbaan van The Dutch moest afschermen van de snelweg. Het probleem kwam aan het licht toen het na een lange droge periode ging regenen. Het water dat de sloten in liep had een andere kleur dan normaal. Daarop is Waterschap Rivierenland metingen gaan verrichten, waaruit duidelijk werd dat het om zware metalen ging. De Omgevings Dienst Rivierenland (ODR) heeft in november 2019 een last onder dwangsom opgelegd voor het verwijderen van de slakken. Daarna is Sent One volgens de gemeente constructief gaan meewerken aan een plan van aanpak. De gemeente en waterschap Rivierenland hebben intensief met de aannemer onderhandeld. Dat heeft geleid tot een Plan van Aanpak 5.0 en een handhavingsovereenkomst.

Meerdere fracties in de gemeenteraad hadden liever gezien dat de verontreiniging gelijk zou worden gesaneerd. Maar wethouder Hartman wilde van geen wijken weten. "Door intensief toezicht en vooral vastgestelde procesafspraken is deze variant de beste oplossing." Overigens heeft het college in deze kwestie het laatste woord en niet de gemeenteraad. Wethouder Hartman gaat nog in overleg met de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap om de huidige situatie en de toekomstige oplossing te bespreken. "Het college verwacht dat met de huidige aanpak voor het opheffen en verder voorkomen van de vervuiling het belang van het behoud van het Lingelandschap voldoende te kunnen borgen."