Tekorten dreigen bij het museum en het theater

vijfheerenlanden • Bij het Stedelijk Museum in Vianen en theater Vianen dreigen dit jaar exploitatietekorten. Dat meldt het college van Vijfheerenlanden op schriftelijke vragen van D66.

Het bestuur van het theater heeft richting de gemeente aangegeven op korte termijn een besluit te moeten nemen over het wel of niet voortzetten van de programmering van seizoen 2020/2021. Tot 1 juli gold vanuit het Rijk nog een een maximum 30 personen per voorstelling. Met dat aantal was de exploitatie zeker niet rendabel te krijgen.


Regeling versoepeld

Sinds 1 juli is de regeling echter versoepeld en mogen er 100 personen (inclusief) aanwezig zijn in een theater. Het is niet duidelijk of de exploitatie met dit aantal wel rendabel is.


Toch is wethouder Christa Hendriksen hoopvol. "De Stichting Cultuur en Theater Vianen, die de theatervoorziening in Vianen verzorgt, ziet kansen om binnen de huidige regels wel een programmering voor het seizoen 20/21 neer te zetten. Daarvoor is geen directe financiële steun van de gemeente nodig. Het blijft lastig en we kunnen ook weer niet zeggen dat het heel rendabel is. Maar de stichting is zeer creatief en ik heb er vertrouwen in dat zij een mooi programma neer kunnen zetten."


Stadspodium Go

Stadspodium GO in Leerdam heeft aangegeven dat zij haar theaterzaal corona-proof moet maken, waarvoor een eenmalige investering nodig is. De stichting gaat de gemeente wellicht vragen om een lening te verstrekken. Die kan de gemeente dan terugverdienen door een hogere huurprijs voor het gebouw te vragen.


Het Nationaal Glasmuseum zal in 2020 geen financieel gevaar lopen. Het Ministerie van OCW heeft een fors bedrag beschikbaar gesteld aan het museum. Voor de andere instellingen onderzoekt de gemeente Vijfheerenlanden de mogelijkheid van financiële steun vanuit de provincie Utrecht. Zo'n steunpakket zal overigens wel gepaard gaan met steun van de gemeente Vijfheerenlanden zelf.