Online werkbezoek

regio • Staatssecretaris van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Tamara van Ark bracht onlangs een online werkbezoek aan Werkzaak Rivierenland om meer inzicht te krijgen in de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in de praktijk.

Werkzaak voert de Tozo-regeling uit voor zelfstandig ondernemers in de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. De succesvolle werkwijze van Werkzaak bij het verbinden van (kwetsbare) werkzoekenden en werkgevers was de staatssecretaris vorig jaar al opgevallen en daarom initieerde zij dit werkbezoek. Van Ark liet zich voeden met praktijkvoorbeelden om te zien hoe de noodregeling in de praktijk wordt uitgevoerd. Collin Stolwijk, voorzitter Werkzaak en Codrik van de Wetering, manager inkomen en bedrijfsvoering, blikten terug- en vooruit op de implementatie en uitvoering van de tijdelijke noodmaatregel. Zij informeerden Tamara van Ark over de actieve aanpak en droegen verbeterpunten voor het Rijk aan. “We willen voorkomen dat ondernemers langdurig afhankelijk zijn van financiële ondersteuning. Zet in op een blijvende impuls op de economie om onnodige instroom op WW- en bijstand te voorkomen. De Tozo is een tijdelijke ondersteuning die wij met man en macht als topprioritering uitvoeren. Wij dragen de ondernemers in Rivierenland een warm hart toe en kijken daarom juist nu ook al vooruit. Hoe houden ZZP-ers werk, nu en in de toekomst? Werkzaak anticipeert hierop door in samenwerking met UWV andere toekomstperspectieven in beeld te brengen en aan te bieden. Wij werken en denken vanuit strategische thema’s die de toekomst gaan bepalen.”

Van Ark roemde zowel de uitvoering als de betrokkenheid van Werkzaak en sprak haar waardering uit: “De samenwerking in Rivierenland verdient alle lof. Ik heb zelf ervaren hoe werkgevers, werkzoekenden en onderwijs in Rivierenland hun krachten hebben gebundeld.”