‘Uitspraak van het Nederlands’

leerdam • Bibliotheek Lek & IJssel houdt woensdag 8 juli van 19:00 tot 20:00 uur na lange tijd van sluiting, weer een Taalactiviteit. Deze keer komt logopediste Annelies de Klerk tips geven over de uitspraak van het Nederlands.

De workshop is met name geschikt voor volwassenen die Nederlands als tweede taal aan het leren zijn. Logopediste Annelies de Klerk komt langs om met mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn, te oefenen met luisteren, articulatie en stemgebruik. Annelies brengt in kaart wat de knelpunten zijn bij het leren van de Nederlandse uitspraak. Dit gebeurt in samenwerking met de taalcoaches Nederlands van de Bibliotheek Leerdam. Zo kunnen zij dit ook meenemen in de taallessen die ze verzorgen.

Waarom een workshop van een logopedist? Soms lukt het niet om Nederlands als tweede taal goed te leren. Het Nederlands maakt gebruik van een ander alfabet, andere klanken en een geheel andere uitspraak, in vergelijking met iemands moedertaal. Tussen talen zijn er verschillen in specifieke spraakkenmerken en intonatie, die geoefend moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak van onze Nederlandse dubbelklanken zoals ei, eu, uu, ie, of de harde g en r. Een verkeerde uitspraak van het Nederlands kan voor verwarring zorgen en kan een belemmering zijn om mee te doen aan sociale activiteiten, op het werk of tijdens een opleiding.

De gratis workshop is bedoeld voor volwassenen die Nederlands als tweede taal aan het leren zijn. Wie mensen kent voor wie dit nuttig kan zijn, wordt vriendelijk verzocht hen op deze workshop te wijzen. De bijeenkomst wordt woensdag 8 juli vanaf 19:00 uur gehouden in de bibliotheek in Leerdam. vanaf 18:45 uur staat er een kopje koffie of thee klaar. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maximaal twintig mensen meedoen en is aanmelden verplicht. Dat kan via Taalhuiscoördinator Eveline Dijkhuizen, 06-14607924 of evelinedijkhuizen@bibliotheeklekijssel.nl.

Meer informatie? Kijk op:

q www.bibliotheeklekijssel.nl/taalhuis