Klompenpaden en vrijwilligers

west betuwe • De Klompenpaden zijn populair. Er komen er steeds meer. Ook in Neerijnen en Est zetten inwoners zich in voor dit soort wandelpaden.

Een kerngroep wil in die dorpen twee paden maken. De eerste ideeën staan op papier. Voor de verdere uitwerking zoekt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) vrijwilligers. Inwoners kunnen op allerlei manieren een steentje bijdragen. Dat kan door teksten en foto’s te maken, grondeigenaren te benaderen, maar ook door routes na te lopen of markeren te plaatsen. Of bijvoorbeeld door creatief mee te denken. Aanmelden kan bij projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) via m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl.

In de gemeente West Betuwe zijn al vier Klompenpaden. Het gaat om: Engelenburgerpad, Rhenoijschepad, Leidschehoevenpad en Vurensche Polderpad. Tevens is er gestart met de ontwikkeling van een Klompenpad in Varik en Heesselt. Met de nieuwe wandelroutes rond Neerijnen en Est ontstaat een aantrekkelijk netwerk van Klompenpaden in de gemeente. Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes door (voormalig) agrarisch gebied. Liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. In Gelderland zijn nu 89 Klompenpaden en het netwerk breidt zich steeds verder uit. De karakteristieke bewegwijzering, maar ook de website Klompenpaden.nl, de app en Facebook zorgen voor een groot bereik.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland ontwikkelt en onderhoudt deze routes samen met lokale vrijwilligers. De wens voor een Klompenpad is afkomstig uit de dorpen zelf. In het dorpsproces Levend Landschap Neerijnen en Est hebben betrokken bewoners dat aangeven en ook nog meer ideeën voor een beleefbaar en aantrekkelijk landschap.