Eikenprocessierups

west betuwe • In de eiken langs de provinciale weg N327 hebben zich eikenprocessierupsen genesteld. Schoolgaande kinderen uit Rumpt, Rhenoy, Gellicum en Beesd, die dagelijks naar Leerdam fietsen, ondervinden hinder van de rupsen, dat uit zich onder andere in uitslag, jeuk, zere kelen en brandende longen. De gemeente West Betuwe laat weten dat de rupsen bestreden zullen worden door de provincie. "Provinciale wegen, zoals de N327 inclusief de parallelweg, zijn in beheer bij de provincie Gelderland. In dit geval is dus de provincie Gelderland eigenaar van de bomen en verantwoordelijk voor de bestrijding." De provincie is op de hoogte van de overlast op deze locatie en zal actie ondernemen. melden van overlast door de eikenprocessierups langs provinciale wegen, kan via www.gelderland.nl/Eikenprocessierups.

De gemeente West Betuwe gemeente bestrijdt de rups in de openbare ruimte langs wegen. Eigenaren van eikenbomen zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups, maar dat is overigens geen wettelijke verplichting. Meer informatie: www.westbetuwe.nl/eikenprocessierups.


CU wil villa Asperen niet verkopen

asperen • De gemeente West Betuwe heeft alle bestuurlijke activiteiten en de ambtelijke organisatie ondergebracht in het gemeentehuis in Geldermalsen en daarmee is het voormalige gemeentehuis van Lingewaal in Asperen leeg komen te staan. Het college van B&W maakt nu plannen bekend om tot verkoop van het overbodig geworden gemeentehuis over te gaan. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte wil men verkopen, waarbij wel een aantal voorwaarden worden gesteld. De ChristenUnie wil deze plannen in de gemeenteraad bespreken en pleit er voor om het oude gedeelte niet te verkopen en in eigendom van de gemeente te houden. Deze witte villa is een sterk beeldbepalend gebouw in het stadje Asperen en heeft een historische waarde. In dit gebouw is ook de trouwzaal waar menig bruidspaar elkaar het jawoord heeft gegeven.

Toen er recent berichten naar buiten kwamen dat het hele voormalige gemeentehuis verkocht zou worden en mogelijk zelfs gesloopt, werd er een petitie in Asperen gestart die in twee dagen tijd 1100 handtekeningen opleverde voor behoud van het oude historische gedeelte. Dat zegt direct iets over de emotionele waarde. Slopen van de villa is overigens niet toegestaan. Hoewel er voorwaarden bij de verkoop gesteld worden, is er volgens de ChristenUnie alleen volledige zekerheid dat het pand onaangetast blijft bestaan als het in eigen bezit blijft. Dat het pand aangemerkt is als gemeentelijk monument wordt niet als garantie gezien voor de toekomst. De villa kan multifunctioneel in gebruik blijven voor gemeentelijke taken, welzijnstaken en andere bureauactiviteiten. Ook de trouwzaal zou dan behouden blijven.