De Kom Movies

nieuwegein • De kleine zaal van De Kom in Nieuwegein verandert een paar keer per week in een coronaproof bioscoop. Geniet vanuit een theaterstoel van de leukste films tijdens ‘De Kom movies’. Het wordt extra genieten met een drankje en popcorn binnen handbereik op een 'eigen' tafeltje.

Het programma voor deze week ziet er als volgt uit: donderdag 25 juni om 15:00 uur: 'Mijn Rembrandt', een ode aan het werk van Rembrandt en aan het fanatisme van zijn liefhebbers; vrijdag 26 juni om 20:00 uur: 'Joker', over een man die problemen heeft om zijn weg te vinden in de fictieve stad Gotham. Kinderen betalen 5 euro, volwassenen 6,50 euro. De volledige agenda is te vinden op:

q www.dekom.nl


Verhuurderheffing meer dan 10 miljard

regio • De Verhuurderheffing is op 21 juni de 10 miljard euro gepasseerd. Dit betreft geld dat woningcorporaties betalen aan het Rijk en dus niet kunnen besteden aan nieuwbouw, verduurzaming of betere wijken. Geld van huurders dat direct naar de schatkist gaat. Ook KleurrijkWonen draagt dit jaar 14,5 miljoen euro aan Verhuurderheffing af, daarvan hadden zestig nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, zo laat de organisatie weten.

De overkoepelende brancheorganisatie Aedes en alle woningcorporaties zijn opnieuw een actie gestart tegen de Verhuurderheffing. Op een teller houden zij de actuele stand bij van het bedrag aan Verhuurderheffing naar Den Haag gaat, zie: www.aedes.nl/tellerverhuurderheffing.

In mei 2020 hebben de onderzoekbureaus Companen en Thésor een evaluatierapport uitgebracht over de Verhuurderheffing, in opdracht van de Woonbond, de VNG en Aedes. De eindconclusie dat de sector bijna 100.000 minder huizen kan bouwen door de Verhuurderheffing, kwam hard aan.

Minister Ollongren (Wonen) erkent dat de netto kasstromen afnemen. Zij erkent ook dat dit op termijn de financiële ruimte zodanig kan beperken, dat dit gevolgen heeft voor investeringen. Maar zij blijft herhalen dat er nu nog geen probleem is en verwijst naar het lopende onderzoek naar aanleiding van de motie-Ronnes cs. Hierin laat zij in beeld brengen hoe de opgaven en middelen van corporaties zich op de middellange en lange termijn tot elkaar verhouden.

Voor de zomer stuurt het ministerie de resultaten naar de Tweede Kamer.

q www.kleurrijkwonen.nl