• Leerdam is een nieuwe hotspot rijker: De Houtloods.
• Leerdam is een nieuwe hotspot rijker: De Houtloods. Foto: Kaylee Manuputty

Nieuwe hotspot: De Houtloods

leerdam • Leerdam is een hotspot rijker. Lunchcafé De Houtloods heeft, naast goed eten en drinken, nog een aantal pluspunten: een groot terras, plus trekpleisters als de Linge, de jachthaven, de glasblazerij en de stadsmuur voor de deur.

Alleen al de aanlooproute is alsof je op vakantie bent. Langs het kabbelende water van de Linge struin je voorbij jachthaven De Oude Horn via de monumentale stadsmuur, naar De Houtloods. En dan sta je op het fraaie terras van De Houtloods, inderdaad naast de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Met eersterangs uitzicht op de stadsmuur, de Linge en de boten die erin varen. En hoewel je er zo goed als hartje stad zit, komt de muzikale begeleiding vooral van tjirpende vogels en ritselende bladeren, of van livemuziek.

De Houtloods, een lunchcafé met vroeg diner, is een aanwinst waar Henri en Anke van Rossum de scepter zwaaien. Elf jaar geleden zwaaiden ze af bij ’t Veerhuys. Henri beklonk Kookmeneer, waarmee hij catering op locatie en diners aan huis verzorgde. Anke beklonk Stylemevrouw waarmee ze bruiloften aankleedde en Henri’s catering van stijlvolle tafelschikking voorzag. "En toen kwam dit op ons pad", vertelt Anke. " 'Welkom thuis!' horen we nu links en rechts", zegt Henri.

Zoals gezegd kun je tijdens de aanlooproute al vakantievieren, maar eenmaal binnen is het helemaal feest. "De Houtloods is voor Leerdammers een heerlijke plek om de drukte van de dag van zich af te schudden, om mensen te ontmoeten, verrukkelijk te eten en drinken en vooral om een gezellige middag en avond te hebben. Voor toeristen is het Leerdam op z'n best. De Linge, de jachthaven, de glasblazerij, de stadsmuur: alle trekpleisters bij elkaar"’ aldus Anke. Ze wijst naar een stukje wildernis naast het terras: "Dat wordt trouwens een parkje. Bij ons kun je een picknickmand ophalen om gezellig te gaan picknicken." Henri: "En er komt met regelmaat livemuziek."

Back to business, want wat staat er op het menu van een lunchcafé met vroeg diner? "We hebben een uitgebreide kaart. Chef-kok Anton noemt ’m eenvoudig, authentiek en vers. We serveren soepen, broodjes, gebak, lekkers voor bij de borrel, voor-, hoofd- en nagerechten. Zonder twijfel voor ieder wat wils", vertelt Henri. Kwaliteit, met veel ruimte voor lokale producten. Noteer: het vlees komt van Keurslagerij Rien & Irma Baas, gebak van De Ambachterij in Schoonrewoerd en kazen van Kaasboerderij aan de Linge. Niet lokaal, wel om blij van te worden: de wijnen zijn verrukkelijk en komen van Neerlands Wijnhuis en de koffie van Cook & Boon. Tot slot goed om te weten dat een lunchcafé met vroeg diner betekent dat de keuken tot acht uur open is en nieuwe reserveringen worden aangenomen tot acht uur.


Tara Vierbergen