• de Jongerenadviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente.
• de Jongerenadviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente. Foto: Gemeente West Betuwe

Waardering voor jongeren

west betuwe • Sinds november heeft de jeugd een stem in de gemeente West Betuwe via de Jongerenadviesraad West Betuwe. De Jongerenadviesraad is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar oud. Zij geven advies over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Het eerste advies over het waarderen van jongeren hebben zij nu gegeven.

Veel West Betuwse jongeren dragen op een positieve manier bij aan de leefbaarheid binnen de kernen. Met een tastbare waardering wil de gemeente de betrokkenheid van jongeren onderstrepen. Wethouder Rutger van Stappershoef: “Vanaf nu willen we ieder jaar aandacht geven aan jongerenwaardering. We zetten één of meer jongeren in het zonnetje. Zo bieden we een podium aan goede voorbeelden. De Jongerenadviesraad heeft meegedacht over hoe we deze waardering gaan vormgeven. En aan welke maatstaven de jongerenwaardering moet voldoen. De komende tijd kiezen we samen een naam en ontwerp. Ons streven is om in 2020 de eerste jongerenwaardering uit te reiken.”

Ook over andere onderwerpen denkt de Jongerenadviesraad actief mee. In mei riep premier Mark Rutte jongeren op om mee te denken over hoe Nederland er de komende tijd uit moet gaan zien. De 15-jarige Femke Willemse uit Geldermalsen is lid van de Jongerenadviesraad. Zij vertelt: “Met een werkgroep bedenken we een plan. Ook gaan we binnenkort op verschillende plekken in de gemeente aan de slag met graffiti-sjablonen. Hiermee willen we inwoners eraan herinneren om anderhalve meter afstand te houden. We vinden het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”