• Artist impression van CPO Sluiseiland.
• Artist impression van CPO Sluiseiland. Foto: CPO Sluiseiland

CPO Sluiseiland zoekt nieuwe buren

vianen • In september wordt de eerste paal geslagen van CPO-project Sluiseiland. Voor het zover is moeten er nog een paar woningen worden verkocht.

Op dit moment zijn 31 van de 39 woningen verkocht. "Een aantal deelnemers is om verschillende omstandigheden afgehaakt. We merken dat er meer vraag is naar appartementen, daarom gaan we drie herenhuizen ombouwen tot appartementen die uitkijken over het kanaal en vensters kunnen hebben aan minimaal 3 zijden", vertelt John Stuijvenberg (56).


Hij verhuist vanuit Hagestein naar Sluiseiland. "We hebben altijd in Vianen gewoond en wilden graag weer terug naar een woning vlakbij het centrum", vertelt hij. "We hadden vanaf het begin interesse in project Sluiseiland, maar dachten dat we nooit zelf een appartement zouden kunnen bouwen. Dat blijkt dus toch wél te kunnen op deze manier."

Het CPO-project is in 2018 gestart en telt 34 deelnemers. De deelnemers zijn divers; de leeftijden variëren van 1 tot 78 jaar. De helft van de deelnemers komt uit Vianen, de rest uit omliggende plaatsen en elders in Nederland.


Zelf ontwerpen

Wat CPO Sluiseiland voor John zo bijzonder maakt, is dat je zelf je woning ontwerpt. "We hebben de indeling samen met de architect gemaakt zoals wij graag willen. Met een extra hoog plafond en veel lichtinval, een balkon en een dakterras. Daarnaast is het project heel duurzaam, waardoor de kosten voor elektra en warme straks laag zijn."


Alles in eigen hand

De organisatie van het project is in handen van de vereniging. Alle huiseigenaren vergaderen eens per maand; sinds corona gaat dat digitaal. Daarnaast zijn er verschillende commissies gevormd die zich bezighouden met bijvoorbeeld de buitenruimte, duurzaamheid en de woningafwerking. "We hebben als bewoners alles in eigen hand en er komt geen projectontwikkelaar aan te pas. Dat zorgt ervoor dat de kosten ook lager zijn dan bij gewone nieuwbouwprojecten."


Eerste paal

Op dit moment wordt er gewerkt aan de aanleg van de nutsvoorzieningen. Als alles volgens plan verloopt, start de bouw in september en zijn de woningen volgend jaar november gereed.

John: "Wij kijken er enorm naar uit. We wonen nu tijdelijk in Vreeswijk en missen het ons kent ons van Vianen. We hebben zin om naar ons nieuwe huis te gaan en op het dakterras te zitten. En het leuke is, doordat we in het CPO-project zo hecht samenwerken met elkaar, kennen we al onze buren al."

Meer informatie over het project en de nog beschikbare woningen is te vinden op onderstaande website.


q www.cposluiseiland.nl