• Kinderen krijgen tijdens Democracity een kijkje in de keuken van lokale politiek.
• Kinderen krijgen tijdens Democracity een kijkje in de keuken van lokale politiek. Foto: Gemeente West Betuwe

'Meekijken' met lokale politiek

west betuwe • Elk jaar nodigt de gemeenteraad van West Betuwe leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in de gemeente uit om deel te nemen aan Democracity van ProDemos.

In dit educatieve spel nemen de leerlingen plaats op de stoelen van de raadsleden. Door de coronacrisis was niet zeker dat de raad ook dit jaar de leerlingen kon uitnodigen. ProDemos start echter vanaf september, tenzij de situatie het op dat moment niet toelaat, weer met Democracity. Daarom gaan ook in de gemeente West Betuwe van september tot en met november 2020 de deuren weer open voor jonge gemeente-inwoners. Democracity is erop gericht om leerlingen kennis te laten maken met de (lokale) politiek. In 2019 deden in totaal al 19 basisscholen en meer dan 400 leerlingen uit de gemeente West Betuwe mee aan het spel.

Tijdens het spel Democracity bouwen de leerlingen van een basisschoolklas samen een stad. Eerst bestaat deze stad alleen uit woningen, maar hier kunnen ze verschillende elementen aan toevoegen: windmolens, sportfaciliteiten, scholen, zonnevelden, groen, een bibliotheek, de brandweer, enzovoort. Voordat deze gebouwd worden, moeten de leerlingen hier wel goed over nadenken. Welke elementen worden als eerst gebouwd, waar komen ze te staan en zijn ze wel allemaal nodig? Net als in een echte raadsvergadering, gaan ze met elkaar in overleg, bepalen ze hun standpunten en onderbouwen ze deze met argumenten. Hierna stemmen ze en wordt de stad steeds verder opgebouwd. Die democratische besluitvorming kan veel vragen oproepen. De leerlingen kunnen al hun vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een van de raadsleden of een wethouder die tijdens het spel bij de leerlingen aan tafel zit. Met Democracity wil de raad West Betuwe het enthousiasme voor de (lokale) politiek onder de leerlingen vergroten.

Alle basisscholen in de gemeente West Betuwe krijgen een uitnodiging om met hun groep 7 leerlingen langs te komen. Democracity wordt van september tot en met november uitgevoerd. Inschrijven voor het programma kan via: https://bit.ly/30NpMOY of informeer bij: griffie@westbetuwe.nl.