Politiek West Betuwe: geen rotonde bij Korfgraaf

Hellouws rotondeplan afgeserveerd

hellouw • Wethouder Ed Goossens (Dorpsbelangen) moet terug naar de tekentafel en opnieuw in overleg met de provincie Gelderland.

Er wordt al jarenlang nagedacht over de verkeersveiligheid in Hellouw. Om de ontsluiting van het dorp te verbeteren is al in 2012 door de voormalige gemeente Neerijnen samen de de provincie een ontwerp gemaakt voor de rotonde ter hoogte van de Korfgraaf ten westen van de Irenestraat. De totale kosten werden in 2012 nog geraamd op iets meer dan 1 miljoen euro, maar waren na een herberekening inmiddels opgelopen tot ruim 2 miljoen euro.


Voorwaarde

De provincie was en is nog steeds bereid om voor een bedrag van 375.000 euro mee te betalen aan het plan. Voorwaarde is wel dat aansluiting van de Graaf Reinaldweg met de Irenestraat zal vervallen voor gemotoriseerd verkeer (alleen nog een oversteek voor voetgangers en fietsers) en dat de bestaande aansluiting bij de Oudenhof uitsluitend nog voor fietsers en landbouwverkeer naar de parallelweg zal mogen worden gebruikt. Volgens het college is locatie Korfgraaf verkeerstechnisch de beste oplossing. Een rotonde op deze plek veroorzaakt het minste ongewenste sluipverkeer, omdat deze centraal is gelegen. Ook de verkeersveiligheid zal door een rotonde verbeteren, zo staat te lezen in het raadsvoorstel. "De bestaande kruisingen Oudenhof en Irenestraat hebben beide geen voorsorteervakken of andere veiligheidsvoorzieningen. Door deze af te sluiten voor autoverkeer worden deze potentieel gevaarlijke punten weggenomen."

En daar zit het probleem. Volgens dorpsbewoners zal de verkeersveiligheid door het voorgestelde plan zeker niet verbeteren, maar eerder verslechteren.


'Zeer ongewenst'

"Slechts één ingang naar Hellouw is uit een oogpunt van verkeersveiligheid zeer ongewenst, ook voor de hulpdiensten", betoogde fractievoorzitter Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang dinsdag tijdens een voorronde-vergadering. “Al het verkeer moet dan langs de basisschool, het dorpshuis en het voetbalveld. Bovendien wordt bij de kruising Beatrixstraat/Irenestraat/Korfgraaf de verkeersveiligheid verslechterd en niet verbeterd.”

Bewoners van Hellouw-Noord worden van het dorp afgesneden en moeten veel kilometers omrijden. Van Kuilenburg: “Het dorp wordt daarmee feitelijk in tweeën gedeeld en dat is een zeer ongewenst vooruitzicht.”


'Boos'

Klaartje de Heus (Dorpsbelangen): "Wij zijn boos om met dit soort semi-oplossingen geconfronteerd te worden." De aanleg van een rotonde is volgens haar het paard achter de wagen spannen. "Het geeft niet de veiligheid die Hellouw vraagt." De Heus stelde voor om terug te gaan naar het oorspronkelijke plan: voorzie de kruising van de Irenestraat met de Graaf Reinaldweg van een midden vluchtstrook, breng de snelheid terug naar 50 kilometer per uur en plaats camera's.

Fred Temminck (ChristenUnie), Vic Bogerman (burgerlid D66), Johan Kerbel (CDA), Gijsbert van de Water (Verenigd West Betuwe), Daan Dobber (GroenLinks), Dries Mulder (SGP), Richard Hoogveld (burgerlid PvdA) kwamen tot dezelfde conclusie: het collegeplan is niet rijp voor besluitvorming in de raad.


Diverse fracties gaven aan om in gesprek te gaan met fractiegenoten in Provinciale Staten.