Toch visles voor kinderen Leerdam

leerdam • Dit voorjaar zouden er op de meeste basisscholen in Leerdam weer vislessen gehouden gaan worden. Het coronavirus stak daar echter een stokje voor.

Sportvisserij Nederland heeft besloten om alle vislessen op de bassischool tot 1 september af te blazen. Inmiddels is vismeester Kees Kool, samen met de Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek, de gemeente Vijfheerenlanden en Sportvisserij Nederland echter bezig om een alternatief uit te werken. Er wordt gestreefd om in juli op een zaterdag een visles op het eiland van LHV De Snoek te houden.

Normaal wordt op school een uur aan biologie besteed, waarin vragen beantwoord worden als: 'welke vissen zijn er, hoe kan je verschillende soorten aan herkennen en wat gebeurt er wanneer er geen vissen in het water zijn?' Dat zal nu ook zo zijn. Daarna volgt er normaal een half uur uitleg over het vangen van vissen. Omdat hier de echte liefhebbers op af komen, zal hier nu een vol uur aan besteed worden. Onderwerpen: waar houden de vissen zich op, hoe zijn ze het beste te benaderen, welk materiaal is het meest geschikt om vissen te vangen en het belangrijkste: hoe moet je omgaan met de vissen? Alle kinderen krijgen een hakensteker, een stukje gereedschap waar mee geoefend wordt.

Aansluitend wordt er een vissessie aan de waterkant gehouden. De kinderen gaan dan gedurende anderhalf uur zelf vissen. Een aantal vrijwilligers zal assisteren om de fijne kneepjes van het vissen bij te brengen. Tenslotte krijgen de kinderen een tas mee naar huis met allerlei boekjes, folders met informatie over het vissen en een aantal reserve vistuigjes.

Binnenkort zal er een plan bekend gemaakt worden. De scholen die een visles op de planning hadden staan worden benaderd. Of kijk op www.lhvdesnoek.nl voor meer informatie.