• Er kan gespeeld worden in de Natuurspeeltuin in Tuil.
• Er kan gespeeld worden in de Natuurspeeltuin in Tuil. Foto: Aangeleverd

Natuurspeeltuin Tuil gaat open

tuil • Goed nieuws voor de kinderen in Tuil en omgeving. Na jaren van voorbereiding is op woensdag 17 juni de poort van de speeltuin geopend. Vanaf nu mag er elke dag gespeeld worden.

De natuurspeeltuin is gerealiseerd op de Weerklank in Tuil, naast de basisschool. Kinderen treffen er spannende klimtoestellen en een ‘kasteelmuur’ met gevangenis en slangenkuil. De Stichting Natuurspeeltuin Tuil hoopt dat de speeltuin een centrale ontmoetingsplek zal zijn in de regio. Ze vragen een ieder respect te hebben voor de coronaregel dat er voorlopig maximaal dertig volwassen personen tegelijk in de speeltuin aanwezig mogen zijn.

Aan de opening van deze natuurspeeltuin is een jarenlange voorbereiding vooraf gegaan. Vanwege de coronacrisis is de laatste fase anders verlopen dan verwacht. Mede daardoor komt er voorlopig ook nog geen officiële opening. Ook steekt het bestuur achter de schermen nog energie in het afronden van het financiële plaatje. Voor het voortbestaan van de speeltuin is het belangrijk dat de speeltuin goed kan worden onderhouden. Denk aan onderhoud van het groen en de toestellen. Maar ook sparen voor aanvulling van speelmogelijkheden en vervanging van toestellen als ze worden afgekeurd in de verdere toekomst. Om de stichting en de speeltuin financieel gezond te houden zijn er leden nodig. De zogenaamde ‘Vrienden van de speeltuin’. Voor een bedrag van 15 euro per jaar is het hele gezin lid. Er mag dan volop gespeeld worden in de speeltuin en gratis worden deelgenomen aan activiteiten voor kinderen. Vriend worden kan eenvoudig via onderstaande website.

In de wijk Klingelenberg in Tuil zijn diverse woningen gebouwd. De eerste woningen dateren van het jaar 2010 en inmiddels wonen er heel veel kinderen in de wijk, maar een speeltuin ontbrak. Na het oprichten van de stichting om daar verandering in te brengen was een belangrijke vraag: waar is er ruimte voor de speeltuin? Er is uiteindelijk in samenspraak met de basisschool, kinderen, ouders en de gemeente besloten om een bestaand trapveldje hiervoor te gebruiken. Het veld was al vlak, grotendeels goed omheind, en goed bereikbaar. Bovendien ligt het gunstig naast de school waardoor het mogelijkheden biedt voor natuureducatie. Per 1 januari 2019 is de grond officieel toegekend aan Stichting Natuurspeeltuin Tuil.

Stichting Natuurtuin Tuil stelt zichzelf als doel, dat alle kinderen samen kunnen genieten in de natuurspeeltuin. De tuin moet speelplezier geven aan alle kinderen, ook kinderen met een beperking of gedragsproblematiek. Spelen in en met de natuur integreert de motorische, zintuiglijke, sociale en cognitieve intelligentie van kinderen. Zo wordt spelen in de natuurspeeltuin onbewust veel leren en ervaringen opdoen.


q www.natuurspeeltuintuil.nl