Dijkversterking Lekdijk in Vianen start binnenkort

vianen • Waterschap Rivierenland zorgt voor veilige dijken langs de grote rivieren. Hierdoor kunnen mensen achter de dijk veilig wonen, werken en recreëren. Aan de Lekdijk in Vianen, tussen de A27 en het Hazelaarplein, gaat het waterschap de dijk versterken.

Op 13 juli start aannemer GMB Waterveiligheid & constructie met de uitvoering. Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden in gang gezet. Eerst wordt het hele stuk Lekdijk van de A27 tot de oprit van de rioolwaterzuivering (RWZI) versterkt. Daarna wordt het deel van de oprit van de RWZI tot de sluis versterkt, dus het deel langs het Merwedekanaal.

Voorbereidingen

In de afgelopen twee weken zijn proeven uitgevoerd in de dijk naast de A27. Bij het inbrengen van de eerste damwandplanken zijn verschillende technieken getest en is informatie over de ondergrond verkregen. Inmiddels zijn de units voor de bouwkeet aangevoerd en geplaatst. Het bouwverkeer voor de dijkversterking zelf zal niet door de woonwijk rijden, maar over de Lekdijk.

Overlast

Vanaf 13 juli plaatst de aannemer de damwand, vanaf de A27 richting Vianen. Ten tijde van de dijkversterkingswerkzaamheden is de Lekdijk dicht voor verkeer. Het doorgaande verkeer zal worden omgeleid.

De damwanden worden ingebracht door middel van trillen, drukken en resoneren. Deze methoden worden gebruikt om de kans op schade zo klein mogelijk te houden. Het is wel mogelijk dat deze trillingen worden gevoeld.

Ook zullen de machines veel geluid produceren. Om de overlast hiervan zoveel mogelijk te beperken, zijn de werktijden voor de damwandwerkzaamheden van 8:00 tot 17:00 uur. Tijdens de bouwvak zullen de werkzaamheden doorgaan.

Indien er vragen of klachten zijn over zaken als bereikbaarheid, omleidingsroutes en hinderbeleving of overlast kan dag en nacht gebeld worden naar de Omgevingstelefoon: 06-20230796.

Waarom deze dijkversterking?

Een deel van de dijk langs de Lek bij Vianen afgekeurd op stabiliteit en piping. Bij piping stroomt er bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland water onder de dijk door. Dat water kan zand meevoeren. Hierdoor kan na verloop van tijd een holle ruimte (pipe) onder de dijk ontstaan. Gevolg: de dijk wordt instabiel en kan bezwijken.

Om de dijk te beschermen tegen piping plaatst het waterschap een extra damwand in het binnentalud van de dijk. Door deze wand te verankeren zorgt deze ook voor een stabielere dijk. Voor het deel aan het Merwedekanaal maakt de aannemer een kistdam, zodat woningbouw hiernaast mogelijk is. Een kistdam bestaat uit twee stalen damwanden die door middel van ankers aan elkaar gekoppeld zijn.

De dijkversterking Vianen is onderdeel van het Hoogwaterbeschermings-programma (HWBP). Het Rijk en de waterschappen werken samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Dat is nodig om Nederland te beschermen tegen overstromingen.

q www.wsrl.nl/vianen