Demonstratie #500 in Vianen

vianen • Bij de sluis in Vianen wordt donderdag 18 juni een demonstratie gehouden onder de noemer: '#500 kinderen'.

De organisatie van de demonstratie heeft als doel een begin te maken met het opnemen van onbegeleide kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen. Dit naar aanleiding van de oproep van verschillende hulporganisaties een aantal weken geleden. Kinderen gevlucht voor oorlog en bedreiging zitten nu in onmenselijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Griekenland. In Europa dus. Hier heeft Nederland een verantwoordelijkheid voor en al meer dan 70 gemeenten willen deze verantwoordelijkheid omzetten naar daden; het opnemen van deze kinderen en hen een veilige plek bieden. Elf Europese landen nemen al alleenreizende kinderen op, Nederland doet nog niet mee.

De gemeente Vijfheerenlanden is bijgetreden tot de 'Coalition of the willing' en heeft een brief naar het kabinet gestuurd met de dringende boodschap dat er draagvlak is om kinderen op te nemen.

De oproep van de organisatie van de demonstratie in Vianen is: 'kabinet, kijk niet weg van een humanitaire ramp en wacht niet meer, maar maak een begin door in ieder geval 500 alleenreizende kinderen een veilige plek in Nederland te bieden'. De sluis van Vianen wordt tijdens de demonstratie gebruikt om ‘het tij te keren’. Op de oude sluis aan de Lekzijde vormen de deelnemers een stille keten van mensen, op minstens anderhalve meter afstand van elkaar, om van onderop steun te geven aan het beleid van de gemeente Vijfheerenlanden en druk uit te oefenen op het kabinet om het besluit te herzien. Meedoen kan, de demonstratie is donderdag 18 juni van 20:00 tot 20:45 uur. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden verplicht, dat kan via maitetromp@gmail.com.