Bieb in zwaar weer

Afgelopen week las ik in de krant dat de gemeente Vijfheerenlanden de noodklok luidt over tekorten voor diverse doeleinden. Wat mij het meest stoort, is dat het zou kunnen zijn dat de bibliotheek in zwaar weer terecht komt. Er is 160.000 euro ingestoken om over te gaan van Aanzet naar Lek en IJssel en nu gaan ze zitten piepen.

Ten eerste hadden ze dat nooit moeten doen, want alle geneugten die we hadden zijn verdwenen. Met andere woorden: het is alleen maar slechter geworden. Ten tweede: het tarief is met 23 euro verhoogd en daar mag je niet teveel voor lezen. Wil men onbezorgd lezen dan komt er nog 18 euro bij.

Men kan het nu niet maken dat de bibliotheek zou moeten verdwijnen. Voor dat geld van de overname hadden we, denk ik, nog jaren onbezorgd kunnen lezen.

Mijn pleidooi is dat de bibliotheek moet blijven, ook al is het dan bij Lek en IJssel. Ik zeg dan: beter wat als niks.

Gerie ’t Lam, Leerdam


IkToon: 'Verbonden door water'

vijfheerenlanden • IkToon is de landelijke campagne waarbij amateurkunstenaars laten zien hoe rijk Nederland is aan kunst- en cultuurbeoefening. En dat begint bij kinderen. Daarom dagen de gemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden en Gorinchem met IkToon de scholen en hun leerlingen uit om ramen en vensterbanken (of de tuin!) te vullen met zelf gemaakte kunstwerken. Dit alles rondom het thema ‘Verbonden door water’. Per gemeente wordt onder de inzenders een creatieve workshop van een kunstvakdocent verloot.

Inzendingen zijn welkom tot 1 juli 2020. Een goede inspiratiebron voor de kinderen zijn de online videocultuurlessen op www.cultuurkwaliteit.nl. Maar ook de eigen fantasie in gedicht, foto, muziek, dans, kleiwerk, stoepkrijttekening enzovoorts zijn allemaal welkom. Als het maar gaat over ‘Verbonden door water’. Verstuur foto’s of filmpjes naar: cultuurlessenav@gmail.com onder vermelding van naam, school en woonplaats.


Pluim voor families

regio • De familie Van der Meijden uit Heukelum en de familie Van Steenis uit Herwijnen verdienen een Pluim. Zij vielen in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne 'Lege batterijen? Lever ze in en WIN!' van Stibat. Door lege batterijen in te leveren, maken deelnemers elke maand kans op prijzen. Deelname is simpel: doe tien lege batterijen in een zakje samen met naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer, lever deze in bij één van de ruim 25.000 inleverpunten van Stibat. Deze zijn te vinden bij onder andere supermarkten, bouwmarkten en drogisterijen. Elke maand is er een trekking uit de door Stibat opgehaalde zakjes met batterijen.

q www.legebatterijen.nl