• De locatie aan de Broekgraaf waar defensie de radar wil plaatsen.
• De locatie aan de Broekgraaf waar defensie de radar wil plaatsen. Archieffoto: André Bijl

Oproep aan staatssecretaris Visser in debat over militair radarstation in Herwijnen

'Blijf zoeken naar alternatieven'

herwijnen • Die oproep deden Tweede Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Martijn van Helvert (CDA) en Salima Belhaj (D66) donderdag tijdens een overleg met de staatssecretaris. De zoektocht naar alternatieve locaties is volgens het drietal nodig omdat het nog allerminst vaststaat dat het nieuwe militaire radarstation ook daadwerkelijk in Herwijnen kan worden geplaatst.

De geplande radartoren aan de Broekgraaf moet de verouderde toren in Nieuw Milligen vervangen. Al jaren zijn er bij de bewoners van het dorp echter grote zorgen over de komst van de toren. Bewonerscomité Radar Nee probeert politici ervan te overtuigen dat het buitengebied van het dorp aan de Waal niet de geschikte locatie voor de toren is. Ze hameren vooral op de gezondheidsrisico's. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft TNO dit voorjaar onderzoek gedaan naar de cumulatieve straling. Daaruit blijkt weliswaar dat die onder de nu geldende richtlijn blijft. Maar inmiddels gelden er nieuwe richtlijnen en daar is nog geen duidelijkheid over. Ook wordt nog uitgekeken naar een onderzoek van de GGD naar het verband tussen straling en het grote aantal mensen in Herwijnen met de spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose).

Staatssecretaris Barbara Visser toonde zich, alhoewel enigszins tandenknarsend, bereid om nog een keer naar alternatieve locaties te kijken. Ze wil de vraag nogmaals expliciet voorleggen aan de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden. De mogelijke alternatieve locaties betreffen gronden in Meerkerk, Goudriaan en Nieuwpoort. "Maar ik geef u wel alvast een winstwaarschuwing mee als u zegt: ga door met die alternatieve locaties. De bereidheid om mee te werken vanuit de twee gemeenten waar deze drie locaties liggen, zal beperkt zijn."


Particuliere gronden

De drie mogelijke alternatieve locaties zijn volgens Visser niet in bezit zijn van de overheid. Bovendien liggen ze in weilanden. "Dus er moet allerlei infrastructuur voor worden aangelegd. En dat betekent dat er vergunningen moeten worden verleend. Als iedereen daaraan meewerkt, dan hebben we dat binnen anderhalf en twee jaar gerealiseerd. Als een paar mensen zeggen 'dat willen wij niet', dan komen we in dezelfde discussie als met Herwijnen. Dan kom ik ook weer bij uw Kamer terug met de rijkscoördinatieregeling en dan krijgen we eigenlijk precies dezelfde discussie."

Martijn van Helvert (CDA) betoogde dat de locaties misschien wel geschikter zijn dan Herwijnen, omdat ze in vergelijking met de locatie aan de Broekgraaf op een grotere afstand zijn gesitueerd tot omwonenden of woonkernen. Een ander voordeel volgens Joël Voordewind (CU) is dat er op deze drie alternatieve locaties geen andere radars staan, zoals in Herwijnen wel het geval is.