• Onder toeziend oog van Hein Derksen overhandigt Ellen Derksen-Brouwer de cheque aan Cora.
• Onder toeziend oog van Hein Derksen overhandigt Ellen Derksen-Brouwer de cheque aan Cora.

Stichting Darius steunt Stadstheater GO

'Situatie moet niet te lang duren'

leerdam • Stadstheater GO ontving vorige week een cheque van 10.000 euro van Stichting Darius. GO voorzitster Cora Overbeek–van den Wijngaard reageerde hierop dat het bestuur erg blij is met deze gift die gebruikt gaat worden om de theaterstoelen op te knappen. “Deze stoelen hebben wij in 2010 overgenomen van een theater uit Tiel en hebben echt hun beste tijd gehad hoor,” merkt Overbeek op. De nu vaalroze stoelen krijgen een opknapbeurt waarbij het zitschuim wordt opgevuld en er komt een nieuw stofje op de stoelen. “Mooi theaterrood,” licht Overbeek toe. En hoewel het werk door een stoffeerder wordt uitgevoerd moeten de vrijwilligers toch ook zelf aan de slag. Zij gaan de 72 stoelen die in de theaterzaal staan demonteren en weer terugzetten.

Het krijgen van deze cheque is een mooi lichtpuntje voor GO in deze moeilijke tijd, want ook GO kreeg te maken met de gevolgen van het coronavirus. Van de ene op de andere dag lag alles stil. Maar achter de schermen is wel hard gewerkt. Overbeek: “Na de toespraak van premier Mark Rutten op 12 maart lag alles in één klap stil, ook voor de vaste huurders. Gelukkig hebben we iets vet op de botten, maar deze situatie moet niet te lang duren. Want zolang de coronamaatregelen duren kunnen we niks, en missen daardoor onze inkomsten. Maar ook voor onze vaste huurders is het een moeilijke tijd. Ook zij moesten in maart hun activiteiten stilleggen en ook zij missen daardoor hun inkomsten. Daarom hoeven zij momenteel geen huur te betalen. Dit kunnen we tot september volhouden, maar daarna wordt het wel precair hoor.”

GO drijft puur op vrijwilligers en is financieel afhankelijk van huurders en bezoekers. Ondanks de tijdelijke sluiting zijn de vrijwilligers niet stil gaan zitten. Achter de schermen wordt momenteel keihard gewerkt aan een nieuwe site, een mooi theaterprogramma met bijbehorend boekje voor het nieuwe theaterseizoen en er is een nieuwe beheerder.

“We zijn de afgelopen weken gewoon doorgegaan want we hebben toch geen invloed op dit coronavirus. Maar we willen wel goed voorbereid kunnen starten als we groen licht krijgen. We hopen echt dat we 12 september weer kunnen starten. We starten het seizoen dan met de Tribute van Fleetwood Mac. Verder staan optredens van onder andere cabaretiers Ronald Snijder en Marjolein Meijers op het programma. Evenals de Tribute to Steely Dan en the Doors. De maandelijkse filmavonden wordt geopend met de Oscar winnende Zuid Koreaanse film ‘Parasite’."

Ook hoopt Overbeek dat de schoolvoorstellingen, waarbij het afgelopen jaar maar liefst 1700 leerlingen aanwezig waren, weer kunnen starten. Overbeek: “Deze voorstellingen worden verzorgd in samenwerking met alle scholen uit Leerdam. En natuurlijk verheugen wij ons er ook weer op om de maandelijkse Pubquiz te organiseren. Deze quizavonden worden altijd druk bezocht.”


Hein Derksen, directeur van coffeeshop Notos aan de Hoogstraat in Leerdam vertelt dat Stichting Darius, onder wiens paraplu de coffeeshop draait, ieder jaar een cheque aan een van de maatschappelijke instellingen in Leerdam schenkt. “Dit staat ook in de statuten van Darius vermeld. Minstens vijf procent van de netto winst van Notos gaat naar een sociaal-maatschappelijke instelling. Zo heeft Darius sinds de opening van Notos in 2011 jaarlijks een cheque aan één van de sociaal maatschappelijke instellingen in Leerdam overhandigd. Onder andere aan de Kringloop Leerdam, het Dierentehuis Leerdam en enkele keren aan de voedselbank. Recent nog zijn ouderen en zorgverleners in Leerdam getrakteerd op gebakjes. Dit om hen te steunen in deze moeilijke coronatijd. Zo dient Stichting Darius verschillende doelen. Want door goede voorlichting proberen wij het drugsgebruik en de drugsgerelateerde overlast binnen de gemeente terug te dringen. En verder zetten wij ons in om op een kwalitatief goede manier het cannabisgebruik in Leerdam en omstreken in goede banen leiden.”