ZorgSpectrum blij met verruiming bezoek

vianen • “We waren blij dat in alle locaties van ZorgSpectrum vanaf 25 mei weer bezoek door één vaste bezoeker per bewoner per week mogelijk was", zegt Lisette Oudhof van Hof van Batenstein in Vianen.

Vanaf fase twee, die geldt vanaf 15 juni, kunnen er meerdere vaste bezoekers per bewoner aangewezen worden. “De cliënt of familie kiest wie dit zijn, maar de organisatie bepaalt het aantal vaste bezoekers. Per bezoekmoment mogen een tot twee vaste bezoekers tegelijk een bezoek brengen aan een bewoner." ZorgSpectrum heeft twee locaties in Vianen: De Plataan en Hof van Batenstein. "De Plataan is een kleinschalige woonvoorziening, Hof van Batenstein is een multifunctioneel gebouw, waar ZorgSpectrum één van de huurders is. De ligging en de bouw van beide locaties zijn niet alleen anders, maar er wonen ook verschillende groepen bewoners. In Hof van Batenstein zijn er bewoners die zelfstandig wonen of lichte ondersteuning nodig hebben, maar ook bewoners die volledig verzorgd worden en in een woongroep wonen."


Volgens Oudhof hebben de ligging, de samenstelling van de bewonersgroepen en het aantal bewoners gevolgen voor de organisatie van de bezoekersstroom. "Nu de mogelijkheden van versoepeling uitgebreider worden, betekent dit steeds meer maatwerk op alle locaties. We kijken per woongroep, afdeling of etage óf en zo ja waar welke versoepeling mogelijk is. Hierbij houden we rekening met een goede verdeling van bezoektijden om het aantal bezoekers in de gebouwen te reguleren. Denk in Hof van Batenstein bijvoorbeeld aan de gezamenlijke entree voor bezoekers van de apotheek, de fysioruimtes, de huisartsen en bewoners. Daarbij is er vooral in de woongroepen behoefte aan maatwerk. In afstemming met de bewoners zelf, of met hun vertegenwoordigers, kijken we daarom naar de best mogelijke oplossing om het leefcomfort zo optimaal mogelijk te maken. Uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk de wensen van de bewoner centraal stellen."


ZorgSpectrum vindt dat er meerdere contactmomenten met verschillende naasten mogelijk moeten zijn als bewoners dit willen. "Naast één of meerdere vaste bezoekers, blijven de raamvisites, het beeldbellen of in sommige locaties de 'quarantainers' bestaan. Daarmee is het voor bewoners mogelijk contact te hebben met verschillende familieleden. Ook na 15 juni staat de gezondheid van de bewoners voorop. Bij een besmetting wordt op basis van de individuele situatie gekeken wat dit voor het bezoek betekent."