• Huis ter Leede maakt al enige tijd gebruik van een 'bezoekcontainer', compleet met 'knuffelarmen'. Mevrouw Appel kreeg zo bezoek van haar dochter.
• Huis ter Leede maakt al enige tijd gebruik van een 'bezoekcontainer', compleet met 'knuffelarmen'. Mevrouw Appel kreeg zo bezoek van haar dochter. Foto: Simone Blom, Huis ter Leede

Leerdams verzorgings- en verpleeghuis versoepelt mogelijk maatregelen na 15 juni

Huis ter Leede deze week coronavrij

leerdam • Premier Rutte en minister De Jonge maakten de versoepeling vorige week bekend. De kans bestaat dat de bewoners van Huis ter Leede in Leerdam nog niet direct van deze maatregel profiteren. Directeur Kees Schetters: “Voorwaarde van de versoepeling is dat een verpleeghuis vrij is van coronabesmetting. Dit geldt sinds afgelopen maandag 8 juni gelukkig ook voor Huis ter Leede. Later deze week vergaderen we over de situatie na 15 juni. Vanaf die datum mag het bezoek, indien mogelijk, worden uitgebreid. Maar een etage moet eerst veertien dagen coronavrij zijn. En dat is op 15 juni nog niet het geval. Wat er precies gebeurt, hangt af van de gezondheidstoestand op dat moment én van de maatregelen van de overheid. We willen de openstelling voor onze bewoners en hun familie en ook voor onszelf heel graag verruimen. We denken na over alle mogelijkheden, maar we moeten ons wel aan de regels houden. Rond 15 juni komen we met nadere informatie naar buiten."

Normaliseren

Toch beginnen ook in het verzorgings- en verpleeghuis op het Eiland in Leerdam Noord de omstandigheden langzaam maar zeker te normaliseren. Kees Schetters: “We willen Huis ter Leede voorzichtig weer toegankelijk maken. We hebben natuurlijk al een poosje de mogelijkheid van de bezoekcabine. Daar kunnen belangstellenden nog altijd zeven dagen per week gebruik van maken door een afspraak te maken bij de receptie. De belangstelling daarvoor is enorm. Het loopt echt storm. De cabine is beschikbaar gesteld door aannemersbedrijf Stout, met wie we ook samenwerken bij de geplande nieuwbouw."


Knuffelarmen

"In de cabine zitten van die ‘knuffelarmen’, waarmee onze bewoners en hun bezoekers elkaar kunnen aanraken. Een prachtige mogelijkheid om ‘echt’ contact te maken. Voordeel van deze cabine is dat mensen met z’n tweeën op bezoek mogen komen en ook dat dit niet steeds dezelfde personen hoeven te zijn. Bovendien geldt hier niet de eis dat de etage waar de bewoners wonen veertien dagen coronavrij moet zijn, zoals dat voor andere zaken wel het geval is. Voor de bezoekcabine is 72 uur voldoende.”


De Boulevard

Naast de bezoekregeling voor de cabine gaat Huis ter Leede een extra mogelijkheid creëren voor bezoek in restaurant De Boulevard. “Ook dit moet vooraf gereserveerd worden. Voor deze mogelijkheid moet de etage waar de bewoner verblijft veertien dagen besmettingsvrij zijn."


Hygiëneregels

"Bezoeker en bewoner mogen geen gezondheidsklachten hebben en we handhaven de bekende hygiëneregels, zoals de 1,5 meter afstand. Met de bezoekregeling in De Boulevard beginnen we op dinsdag 9 juni. Er mag één keer per week een vaste bezoeker komen. Deze mogelijkheid geldt dus jammer genoeg nog niet voor bewoners van de beide etages waar de coronabesmetting net verdwenen is.” En er komen nog meer versoepelingen, 'belooft' Schetters. “Zo gaat woensdag 10 juni, vandaag, De Pollepel weer open. Bewoners van de naastgelegen flats Rondas en Beukelaar kunnen daar de maaltijd gebruiken. Ook hebben wij vrijwilligers gevraagd weer te komen helpen. Velen geven daar gelukkig gehoor aan."


Bovendien zijn de dagbestedingen ’t Anker en ’t Lichtpunt weer begonnen, al gebeurt dat wel in aangepaste vorm. "Verder ontwikkelen we op dit moment een plan, waarin we per drie weken een verdere versoepeling mogelijk maken. Daarover volgt binnenkort meer informatie. Zo werken we stap voor stap aan een terugkeer naar de normale situatie. Al beseffen we dat ook nog altijd de mogelijkheid bestaat dat de situatie in ons land weer verandert en de huidige versoepelingen moeten worden teruggedraaid.”


Heftige maanden

Schetters benadrukt dat Huis ter Leede, bewoners, familie, personeel en vrijwilligers, ‘heftige maanden’ achter de rug hebben. “De ziekte kent een zeer wisselend verloop, sommigen worden ernstig ziek en anderen hebben niet eens verschijnselen. Enkele bewoners zijn helaas overleden.”


De bezoekersstop die op 20 maart van kracht werd, had grote gevolgen voor de bewoners. “Een enkeling vond het misschien wel rustig, zonder al die prikkels, maar het overgrote deel van de mensen miste het bezoek enorm. We hebben ons grote zorgen gemaakt over dat gemis van die contacten en er alles aan gedaan om de pijn zoveel mogelijk te verlichten. We zijn al snel begonnen met het beeldbellen en de bezoekcabine was ook een prachtige oplossing. Maar ook wij missen de aanwezigheid van bezoekers en vrijwilligers. Ze zorgen voor gezelligheid, hulp en extra handen aan het bed. Terugkijkend was het een bijzonder zware periode en we beseffen maar al te goed dat die nog niet voorbij is. Maar we hebben ons er met elkaar goed doorheen geslagen.”


André Bijl