• André van der Leest wil kijken naar alternatieven.
• André van der Leest wil kijken naar alternatieven. Foto: 123rf.com

Proteststem tegen energietransitie

vijfheerenlanden • In de raadsvergadering van de Vijfheerenlanden heeft raadslid André van der Leest nadrukkelijk afstand genomen van het landelijke beleid met betrekking tot de energietransitie. Hij stemde tegen de voorstellen.

Van der Leest stelt dat het landelijke klimaatakkoord een dictaat is dat tot stand is gekomen in overleg met belangenorganisaties en lobbyisten. "Alleen organisaties die kunnen zorgen voor windmolens, zonnepanelen en biomassa zijn hierbij betrokken. Het akkoord is gesloten zonder dat andere energieproducenten, zoals met behulp van waterstoftechnologie of kernenergie, erbij zijn gevraagd. Als raad wordt ons voorgehouden dat we géén keuze hebben dan in te stemmen met dit beleid. Procedureel niet erg democratisch en het beleid is óók inhoudelijk niet goed. Zo gaan we de doelstellingen niet halen en dat is kwalijk!"


Naïef

Volgens raadslid Van der Leest is de keuze voor windmolens en zonnepanelen ronduit naïef. "Daarmee halen we de doelstellingen niet. Daarbij komt nog dat je altijd een back-up systeem moet hebben voor als het niet waait of als donker is. Dan moet worden overgeschakeld op reguliere centrales om voor stroom te zorgen. Hoe meer molens, hoe groter de back-up die nodig is."

Daarbovenop komt nog dat windmolens een levensduur van slechts twintig jaar hebben, legt Van der Leest uit. "Daardoor hebben we over een paar jaar opnieuw een probleem."


Zonnepanelen is ook al geen oplossing zegt het raadslid. "Je hebt er gewoon veel te veel van nodig. Ook zijn zonnepanelen niet recyclebaar, waarmee de panelen het nieuwe asbest van de toekomst dreigen te worden."


De keuze voor biomassa is wat Van der Leest betreft ronduit volksverlakkerij. "In plaats van restmateriaal worden inmiddels hele bossen gekapt, zowel nationaal als internationaal. De bomen worden vermalen en naar hier vervoerd om te worden verbrand in onze centrales. De uitstoot is zéér vervuilend, maar telt volgens de spelregels van de EU niet mee en daar gaat het om! Het klimaat wordt er veel slechter van en de natuur wordt om zeep geholpen. Alleen op papier worden doelen bereikt en daar geeft de rijksoverheid meer dan 15 miljard subsidie aan. Ik vind dat te gek voor woorden."


Waterstof

Natuurlijk kan en moet het beter, stelt Van der Leest. Op korte termijn zijn volgens hem vele goede alternatieven beschikbaar. "Zoals waterstoftechnologie, waarbij je direct zonlicht in waterstof omzet en dat kunt gebruiken voor elektriciteit én warmte. Toepasbaar op kleine schaal, per huis of per wijk. Op wat grotere schaal, provincie of landelijk, kun je denken aan kleinere kernreactors zoals bijvoorbeeld van Rolls Royce. Deze leveren net zoveel vermogen als 150 windmolens en deze kleine reactor past bij wijze van spreken achterop een vrachtwagen."


Zo zijn er meer voorbeelden legt Van der Leest uit. Hij stelt dan ook voor om in de Vijfheerenlanden, liefst samen met de regio, enkele van deze mogelijkheden te laten zien zodat ze elders navolging kunnen krijgen.
"Dat zou een betere oplossing zijn voor de energietransitie dan de huidige voorstellen van de rijksoverheid. Daar ben ik tegen."


Achtergrond

Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95 procent terugdringen in 2050 om te voldoen aan internationale klimaatafspraken (Parijs). Meer over de energietransitie in de regio is onder andere te lezen op:

q alblasserwaard-vijfheerenlanden.nl/opgaven/opgave-15-energietransitie