Vragen VHL Lokaal over Tiny Houses

vijfheerenlanden • De stichting Tiny Houses Vijfheerenlanden is sinds 2019 opgericht en heeft inmiddels 110 deelnemers waarvan er zeker zestig graag in een Tiny House willen gaan wonen. Een Tiny House is een manier van wonen die zorgt dat de voetstap op deze aarde zo klein mogelijk wordt. Dit betekent mogelijk geen aansluiting op riolering, zuinig in gebruik van water en energie en zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

De huidige crisis op de woningmarkt heeft er toe geleid dat er vanuit het ministerie is aangegeven dat gemeenten creatief om mogen gaan met de regelgeving als het gaat over wonen. Daarin wordt nadrukkelijk benoemd dat men er mee mag experimenteren voor de duur van minstens vijf jaar. In de ontwerp Woonvisie van Vijfheerenlanden wordt gesproken over het ondersteunen van initiatieven betreffende wonen vanuit de Samenleving, zelfs over het uitnodigen voor het ontwikkelen ervan. Niet alleen het collegeprogramma geeft aan dat erg belangrijk te vinden, maar ook de raad heeft regelmatig aangedrongen om deze vorm van bouwen te stimuleren om de woningnood te bestrijden.

Uit de communicatie met de Stichting Tiny Houses Vijfheerenlanden heeft VHL Lokaal inmiddels begrepen dat er meerdere gesprekken zijn geweest met het college, waarin er door de Stichting zelf gebieden zijn aangedragen die voor hen passend zouden zijn voor Tiny Houses. VHL Lokaal heeft inmiddels begrepen dat de gedane voorstellen op bezwaren stuiten vanuit het college. De fractie hefet dan ook de volgende vragen voor het college van B en W: 'kan het college ons een overzicht doen toekomen welke gebieden door de stichting Tiny Houses zijn aangedragen?'; 'om welke reden zijn deze aangedragen gebieden afgewezen?'en: 'op welke wijze ondersteunt de gemeente dit burgerinitiatief en wordt er door het college actief mee gezocht naar mogelijkheden voor dit prachtige initiatief?'


Schapen van dijken

regio • Waterschap Rivierenland gaat veehouders vragen om hun schapen van dijken te halen. Dat is nodig om de grasmat te beschermen tegen de gevolgen van de aanhoudende droogte. Het gaat om maatwerk, want op verschillende plekken kunnen schapen blijven grazen. Het waterschap vraagt de schapenhouders om hun medewerking, zodat de groene linten zich kunnen herstellen zodra er voldoende regen valt. De groene linten van de dijken kleuren soms bruin door de droogte. De dijken kunnen dat hebben en bij voldoende neerslag herstelt het gras zich snel. De regen die inmiddels is gevallen, is echter nog te weinig om effect te hebben, aldus het waterschap.


Drugslab in Herwijnen opgerold

herwijnen • De politie is zaterdagmorgen vroeg op een groot drugslab in Herwijnen gestuit. Er was eerder bij de politie informatie binnengekomen die erop wees dat er drugs geproduceerd zou worden op die locatie. Om 5:00 uur deed de Dienst Speciale Interventies een inval op het terrein aan de Bloklandweg. Daar werd een drugslab voor synthetische drugs aangetroffen.

Vermoedelijk gaat het om crystal meth. Er zijn drie mannen aangehouden. Het gaat om een man uit Nederland en twee mannen uit Mexico. Het lab wordt nu verder ontmanteld door specialisten van de politie.