Soayschapen geplaatst in Hestia’s Hof

leerdam • Rond de tweede week van juni zal in het parkje van Hestia’s Hof een schaap met twee lammetjes worden geplaatst binnen de omheining bij de molen.

Het schaap en de lammetjes worden verzorgd door de medewerkers van de gemeente Leerdam, die ook deze schapen verzorgen in de natuurtuin. In het park is een hok waarin de dieren kunnen schuilen tegen de zon.


Dit bijzondere schapenras kan gemakkelijk worden gehouden en is bestand is tegen slecht weer en schaarse voedselomstandigheden. Natuurlijk wordt er voor voldoende water gezorgd in warme periodes. De ooien zijn sierlijk, staan vrij hoog op ranke poten, met een smalle kop met hoorns. Ze wegen 20 tot 30 kilo. De rammen zien er woest uit met imposante halfcirkelvormige hoorns en vaak ruige beharing op de borst. Oudere rammen wegen 35 tot 40 kilo. De lammeren hebben een relatief hoog geboortegewicht, ongeveer twee kilo.


Rui

Soayschapen kennen een natuurlijke rui, ze worden dus niet geschoren. Ze hebben een natuurlijke bronstperiode van november tot in januari. De lammeren zijn snel na de geboorte op de been en zijn levendig en vlug. De ooien zijn uitstekende moeders. Het is een klein, sober en gehard ras. Het is heel geschikt voor het gebruik in begrazingsgebieden, maar ook in het weiland bij huis.


Er bestaat een rangorde in een kudde, die meestal bepaald wordt door een oudere ooi. Als er gevaar dreigt, staan de dominante ooien vooraan, eventueel met oudere rammen en de lammeren er achter. Lammeren zijn levendig en kunnen met z'n allen rondspringen en rennen, waarbij jonge ooien en rammen ook weer mee gaan doen.