Nieuw pakket maatregelen West Betuwe

west betuwe • De gevolgen van het coronavirus zijn merkbaar in de samenleving. West Betuwe wil de lokale gevolgen beperken. De gemeente komt met een nieuw maatregelenpakket.

Het gaat onder andere om acties op het gebied van subsidies, compensatieregelingen en het tijdelijk uitbreiden van terrassen. Daarbij komt dat het eerdere pakket aan economische maatregelen grotendeels wordt verlengd.

Het zijn spannende tijden voor verenigingen en organisaties. Veel activiteiten en initiatieven zijn afgelast of uitgesteld. De gemeente gaat daarom in 2020 soepel om met subsidies. Zowel met structurele subsidies als met incidentele subsidies. De gemeente vordert de verstrekte en toegewezen subsidies niet terug, maar kijkt samen met de organisaties naar oplossingen. Ook krijgen organisaties langer de tijd om een activiteit uit te voeren. Dit kan volgend jaar ook nog.

Op korte termijn starten er twee compensatieregelingen. De gemeente wil maatschappelijke organisaties compenseren die door het coronavirus financieel in de problemen komen. Ook zijn er mogelijkheden om de betaling van leningen en huur uit te stellen. Op 30 juni neemt de gemeenteraad een besluit over deze regeling. Daarnaast komt er een tijdelijke compensatieregeling voor aanbieders van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Dit is een regeling die alle gemeenten in Regio Rivierenland bieden. De regeling biedt meer financiële zekerheid. De komende tijd worden de compensatieregelingen verder uitgewerkt.

Onlangs werden in West Betuwe ook maatregelen genomen op het gebied van economische ondersteuning. Een groot deel van dit pakket wordt verlengd tot 1 september. Dat geldt niet voor ruimere venstertijden, het gratis parkeren en het tijdelijk stopzetten van zoektijd voor jongeren bij aanvraag van een PW-uitkering. Wel is het met ingang van 1 juni mogelijk om een terras tijdelijk uit te breiden. Dat kan tot 1 oktober. Het college heeft een gedoogbesluit genomen. Daarmee zien zij af van handhavend optreden. Ondernemers, dorpshuizen en verenigingen (met een commerciële drank- en horecavergunning) moeten wel melding maken van terrasuitbreiding.