'We hebben een goede kans dit gevecht te winnen'

Strijd om radar nog niet gestreden

herwijnen • Bewonerscomité ‘Radar Nee’ roept de inwoners op het debat morgen te volgen, vanaf 10:30 uur via www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen, en zich bij de verdere ontwikkelingen strijdbaar op te blijven stellen. “We hebben een goede kans dit ‘gevecht’ uiteindelijk te winnen.” Het ministerie van Defensie wil aan de Broekgraaf in Herwijnen een nieuwe radartoren bouwen die de verouderde toren in Nieuw Milligen bij Apeldoorn vervangt en samen met de radar in het Friese Wier het Nederlandse luchtruim gaat beveiligen. Inwoners verzetten zich al langer tegen de plannen, gesteund door de gemeenteraden van Lingewaal en nu West Betuwe. Desondanks blijft Defensie bij haar standpunt. De afgelopen periode was de militaire radar meerdere malen onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer.

Ruben van der Horst en Edwin Rijkse van Radar Nee volgen de ontwikkelingen op de voet. Vorige maand stuurden zij een brief van zeven kantjes naar de landelijke politici, waarin zij de Kamerleden ervan probeerden te overtuigen dat het buitengebied van Herwijnen geen geschikte locatie voor de toren is, dat er wel degelijk alternatieven zijn, dat de metingen en onderzoeken niet deugen en de procedure aan alle kanten rammelt. Ook uitten Van der Horst en Rijkse forse kritiek op de antwoorden van Defensie op de 83 vragen die de Kamerleden stelden. “Wij waren met stomheid geslagen. Defensie heeft twee maanden nodig gehad voor de beantwoording. Met een bedroevende kwaliteit als resultaat, alleen bedoeld om al manipulerend haar zienswijze door te drukken. Een grove schande!”

Begin deze week stuurden zij de leden van de Tweede Kamer opnieuw een brief om, pal voor het debat, de politici nogmaals van hun standpunt te overtuigen. Beide Herwijners wijzen erop dat ondanks al haar pogingen Staatssecretaris Visser nog altijd geen groen licht heeft voor plaatsing. De woordvoerders van ‘Radar Nee’ benadrukken dat er sinds september 2019 onderzoeken zijn gedaan naar de gezondheidsrisico’s. “Die onderzoeken zijn bedroevend slecht. TNO sjoemelt met getallen over stralingsniveaus. Volgens ons overschrijdt de radar het maximaal toegestane niveau in Nederland. De rapporten maskeren deze niveaus door ze in percentages te vermelden.” Bovendien vinden Van der Horst en Rijkse dat TNO met verkeerde afstanden rekent. “Volgens het onderzoek zou de dichtstbijzijnde boerderij op 450 meter van de radar liggen. Dat moet 350 meter zijn. En ook bij de afstand van de radar naar het dorp gebruikt TNO onjuiste getallen. Ze gaan uit van duizend meter, terwijl het negenhonderd meter is. Bij straling maakt dat een enorm verschil. Het onderzoek deugt gewoon niet.”

De woordvoerders van 'Radar Nee' verwachten dat Staatssecretaris Visser, die door de recente commotie rond de marinierskazerne in Vlissingen toch al onder vuur ligt, het stevig voor haar kiezen krijgt. "Dat geldt zeker voor de inbreng van SP, PvdA, GroenLinks en CU. De fracties van CDA en D66 zijn ook betrokken, maar stellen zich als coalitiepartners wat milder op. Het wordt in ieder geval spannend." Mocht de Tweede Kamer toch akkoord gaan met de komst van de radar, dan is de strijd volgens Van der Horst en Rijkse nog lang niet gestreden. "Dan starten we een nieuwe bezwaarprocedure die tot aan de Raad van State toe kan gaan. Daarom roepen we de inwoners op het debat te volgen of bij ons informatie te vragen, zodat we zonodig klaar staan voor de volgende stap."


André Bijl