Nog terughoudend met gemeentezang

regio • Kerkenraden in de regio twijfelen ernstig of het verstandig is om in de erediensten te zingen. Dat heeft te maken met de gedachte dat uitgerekend door het zingen het coronavirus gemakkelijk verspreid zou kunnen worden.

Afgelopen zaterdag maakte het Reformatorisch Dagblad de resultaten van een eigen onderzoek bekend: daaruit bleek dat drie op de vijf kerkenraden nog geen beslissing hadden genomen over het zingen in erediensten.

Opmerkelijk genoeg leert een rondje langs de lokale kerken dat een groot aantal kerkenraden niet van plan is de gemeentezang deze maand een plaats in de eredienst te geven. De organist - of pianist - speelt psalmen, gezangen en geestelijke liederen, maar de inzet van gemeenteleden blijft uit. “Deze week nemen we daar als kerkenraad een besluit over, maar ik kan me niet voorstellen dat we straks gewoon gaan zingen”, zegt Piet Verrips, voorzitter van de kerkenraad van de Adullamkerk in Leerdam. “Het is een enorm gemis. Het zingen hoort zo bij onze eredienst, maar er is nu nog te veel onduidelijkheid en we willen ons voorzichtig opstellen.”

De Christelijke Gereformeerde Kerk in Leerdam zit exact op dezelfde lijn. “Voorlopig zingen we niet”, benadrukt dominee J. van Walsem. “Dat weegt zwaar voor onze gemeente, want we willen juist heel graag zingen. Maar de wetenschappers spreken elkaar op dit punt tegen. Het moet verantwoord zijn. Zolang er geen overtuigend bewijs is dat het geen kwaad kan, stellen we ons terughoudend op.”

De PKN in Vianen hanteert dezelfde aanpak. “In juni zingen wij nog niet. Er is een orgel en een piano en er zijn een paar zangers, maar er is geen gemeentezang”, zegt dominee Johan Langelaar. “We nemen de zorgen over het zingen ter harte. Laat de gemeente maar neuriën of gewoon stil zijn. Leren om stil te zijn, dat kan in deze tijd geen kwaad.” Ook in de Rooms-Katholieke kerken ontbreekt de gemeentezang. “Het orgel speelt, de pastoor zou kunnen zingen, maar de parochianen zingen zeker niet”, zegt koster Hendrik van der Meer.

De Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd handhaaft haar zanggroep. “Drie dames en twee heren ondersteunen de zang van de gemeenteleden die thuis meeluisteren en -zingen. Daar was de gemeente enthousiast over, dus daar gaan we mee door”, zegt preses Arie van Buuren. “Voorlopig schrappen we de gewone gemeentezang. Zingen vormt een te groot risico. Het lijkt ons op dit moment niet verstandig daarmee te beginnen.”


André Bijl