• Veel kerkdiensten werden de afgelopen weken online gehouden, zo ook in Vianen.
• Veel kerkdiensten werden de afgelopen weken online gehouden, zo ook in Vianen. Foto: Marjan Versluijs

'De behoefte om samen te komen is groot'

Kerken gaan voorzichtig weer open

regio • Dat aantal wordt per 1 juli waarschijnlijk verhoogd tot honderd. Vandaar dat kerkenraden zich de afgelopen periode bogen over plattegronden, looplijnen, de manier waarop gemeenteleden zich voor de eredienst kunnen aanmelden én de vraag of er tijdens de diensten gezongen kan worden. “We zijn druk bezig om dat te regelen. Juni geldt als oefenmaand. We kijken hoe het gaat en maken op basis daarvan plannen hoe we dat in juli uit kunnen breiden tot honderd”, zegt dominee Johan Langelaar van de PKN in Vianen. In de Grote Kerk aan de Voorstraat kunnen circa 600 bezoekers, gemiddeld komen er ‘s zondags zo’n 250. “Die mogen er dus niet allemaal in. Het wordt straks met honderd bezoekers passen en meten om die anderhalve meter in acht te nemen, begreep ik van de koster.” De predikant benadrukt dat bij het hervatten van de diensten alle voorzichtigheid in acht wordt genomen. “Want je wilt het als kerk natuurlijk niet op je geweten hebben dat er een nieuwe uitbraak komt. Sommige mensen zijn huiverig om naar de kerk te gaan, anderzijds merk ik dat de drang om weer samen te komen groot is. Het is een leerzame tijd: mensen merken wat de kerkgang voor ze betekent. Ze beseffen de waarde van de ontmoeting en het samen bidden en zingen. Als kerk vorm je een gemeenschap, waarin mensen zich opgenomen weten. Er valt veel weg als je niet meer samen kunt komen.”

Ook de Rooms-Katholieke kerken in Vianen, Everdingen en Leerdam gaan weer open. In Everdingen en Leerdam wordt de mis op zaterdagavond gevierd, in Vianen op zondagmorgen. “We beginnen met dertig parochianen, vanaf 1 juli kunnen er in Vianen honderd personen terecht, in Leerdam ruim vijftig, in Everdingen 35. Het is passen en meten”, vertelt Hendrik van der Meer, koster van de Maria Onbevlekt Ontvangen kerk in Leerdam. Bezoekers worden geregistreerd en als de kerk vol zit, wordt niemand meer toegelaten. “Dat is niet erg gastvrij, maar in deze tijd zit er niks anders op. We werken met cijfertjes op de banken, zodat mensen weten waar ze moeten zitten. En we hebben afspraken over de looplijnen gemaakt. Voorlopig vieren we nog geen communie.” Van der Meer kijkt uit naar de ‘heropening’ van zijn kerk. “We zijn bijna drie maanden dicht geweest. Ik ben zo blij dat we weer samen mogen komen. Die blijdschap wil ik uitstralen.”

De Gereformeerde kerk in Schoonrewoerd heeft een protocol opgesteld, vertelt Arie van Buuren, preses van de kerkenraad. “We zijn aan de slag gegaan met plattegrond en meetlint.” De afgelopen weken belegde de kerk diensten met tien personen, waaronder een zanggroep van vijf personen. “Daar hebben we veel complimenten voor gekregen. De komende periode gaan we door met die groep van tien - plus twintig mensen die zich bij mij aan kunnen melden. Als de lijst vol is, schuiven we gemeenteleden door naar de week erop.” Over de situatie na 1 juli vergadert de kerkenraad binnenkort. “Misschien kunnen gemeenteleden dan per wijk naar de kerk. We kunnen, volgens de huidige richtlijnen, geen honderd mensen kwijt in de kerk, maar het gebruik van De Lichtkring maakt ons flexibeler. Na 1 juli als we weer met honderd mensen samen mogen komen, ga ik de burgemeester bellen. Als hij groen licht geeft, nemen we stoelen mee naar een weiland en houden daar een hagepreek. De behoefte om als gemeente samen te komen is groot.”


Dat geldt ook voor de Christelijke Gereformeerde Kerk in Leerdam. Ook hier is de kerkenraad in de weer geweest met plattegrond en looplijnen om de anderhalve meter in acht te nemen. “We gaan uit van zes ‘vaste’ mensen en dertig genodigden per dienst. Gemeenteleden die willen komen, kunnen dat laten weten, waarna we precies dertig mensen uitnodigen”, zegt dominee J. van Walsem. Ook hier geldt juni als oefenmaand. “Daarna gaan we kijken hoe we per 1 juli verder gaan. We willen heel graag samenkomen, maar het moet verantwoord zijn. Het gaat om een evenwicht van hart en hoofd. Ik heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat. We bidden, houden een preek, de gemeente luistert, het orgel speelt; ik denk dat het in de kerk veiliger is dan in menig super- of bouwmarkt.”

Ook de Gereformeerde Gemeente Leerdam, Adullam, hervat haar samenkomsten. “Deze maand beginnen we met ‘dertig plus zes’. Als alles goed gaat, gaan we per 1 juli naar diensten met honderd personen. Die kunnen we goed kwijt in onze kerk waar plaats is voor ongeveer 450 mensen”, zegt Piet Verrips, voorzitter van de kerkenraad. “Als we allemaal eenlingen hadden, werd het lastig. Omdat gezinnen bij elkaar mogen zitten, hebben we plaats genoeg.” Volgens Verrips kijkt de gemeente na maanden van digitale diensten uit naar de erediensten. “Enerzijds merk je dat mensen voorzichtig zijn. Daarom houden we ons stipt aan de regels. Anderzijds hoor je steeds vaker dat mensen de onderlinge samenkomsten missen. Het gemeente zijn is belangrijk, dat hebben we al twee maanden moeten missen. Het is een vreugde om straks weer gemeente te mogen zijn."


André Bijl