Energiezuinige nieuwbouw in Asperen

asperen • De huurders van het nieuwbouwproject Buiten de Poort (fase 2) in Asperen kregen maandag 25 mei de sleutel van hun nieuwbouwwoning.

De oplevering van deze nieuwbouwwoningen betekent het einde van het herstructureringsproject Buiten de Poort. Destijds is na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek naar de toekomst van de oude woningen gebleken dat sloop met vervangende nieuwbouw het beste alternatief was.

In februari 2014 begon voor KleurrijkWonen dit project met het uitvoeren van het sociaal plan voor de bewoners. De laatste bewoners van het voormalig sloopgebouw zijn begin september 2017 in één keer verhuisd naar de grond gebonden nieuwbouwwoningen van fase 1.

KleurrijkWonen heeft in totaal 42 woningen en een ontmoetingsruimte gesloopt en heeft voor de nieuwbouwontwikkeling(en) een gewijzigde bestemmingsplanprocedure doorlopen. Dit heeft destijds helaas wel voor de nodige vertragingen in de planning(en) gezorgd. Maar eindelijk is het dan zover dat nu ook fase 2 opgeleverd kan worden.

Het totale nieuwbouwproject bestaat uit twaalf grondgebonden levensloopbestendige woningen (fase 1), opgeleverd in september 2017. En 28 zeer energiezuinige levensloopbestendige appartementen (BENG), opgeleverd in mei 2020. Bij de nieuwbouwwoningen behoort ook een gemeenschappelijke binnentuin, momenteel wordt gestart met de invulling daarvan, samen met de bewonerscommissie van Buiten de Poort.


De woningen zijn geschikt voor bewoners van 55 jaar en ouder, en mensen met een lichamelijke beperking. KleurrijkWonen verhuurt alle woningen in het sociale huursegment. Dit betekent dat de huurprijzen onder de huurtoeslaggrens liggen. Daarnaast hebben alle woningen een hoge isolatiewaarde met een energielabel A+++. De aannemer Ouwehand Bouw uit Gorinchem heeft de woningen gebouwd. De herinrichting van de openbare ruimte rondom de woningen van fase 1 is aansluitend aan de nieuwbouw vernieuwd door de gemeente. Voor fase 2 zal dit ook gebeuren. De uitvoering hiervan zal in september van dit jaar afgerond worden.