• Er moeten meer hoogstambomen in West Betuwe komen.
• Er moeten meer hoogstambomen in West Betuwe komen. Foto: Aangeleverd

Meer hoogstambomen in Betuwe

west betuwe • Overal in de Betuwe komen hoogstamboomgaarden voor. Deze bomen zijn typerend voor deze streek. Ze zijn belangrijk voor de natuur, maar ook voor dieren.

De gemeente West Betuwe, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en Landschap Tieler- en Culemborgerwaarden (VANL-TCW) starten met een nieuw project om meer van deze bomen te planten.

Dit project is voor inwoners uit het buitengebied van Est, Heesselt, Hellouw, Neerijnen, Opijnen, Ophemert, Tuil, Varik en Waardenburg. Het is enerzijds voor eigenaren van hoogstamboomgaarden die de biodiversiteit willen bevorderen. Anderzijds is het voor grondeigenaren die een nieuwe boomgaard willen planten. Het gaat dan om minimaal vijftien bomen. Inwoners kunnen zo helpen om de aanplant van deze karakteristieke boom te bevorderen.

SLG adviseert en ondersteunt om dit mogelijk te maken. Deelnemers kunnen onder andere kiezen uit: handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. Voor de aanplant ontvangen inwoners subsidie. Dit hoogstamproject is mogelijk dankzij de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland.

Doe ook mee! Ga ook aan de slag en lever ook een bijdrage aan meer hoogstambomen in de Betuwe. Meer informatie of aanmelden voor het project? Kijk dan eens op de website www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten/ Beplantingsacties. Mensen die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Freek Aalbers van SLG via f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl of 026–3537444.