Uitbreiding natuurgebieden

Geachte meneer Donker, in Het Kontakt van woensdag 27 mei 2020 zei u dat we geen behoefte hadden aan de uitbreiding van de 90 natuurgebieden in provincie Utrecht. Ik wil u echter wijzen op het artikel 'Langzaam brokkelt het huis van de natuur af' in de Trouw van 27 mei. Zo staat er: 'Iets minder dan 70% van de Nederlandse natuur heeft een gammel ecosysteem: hier komt minder dan de helft van de typerende vlinders, vogels en planten voor, blijkt uit gegevens van soortenorganisaties Floron, Sovon en de Vlinderstichting.' De leefomgeving van onze flora en fauna is versnipperd en dit bedreigt ook de landbouw. Steeds minder bestuivers van groente en fruit, een tekort aan natuurlijke plaagbestrijders - het zal de oogstopbrengst niet ten goede komen. Dus, alstublieft, houd het grote plaatje voor ogen en verwerp deze noodmaatregel niet. Stabiliteit voor boeren moet ergens anders vandaan komen.

Marieke Bron, Heukelum


Agent VHL verdacht van corruptie

vijfheerenlanden • Het Openbaar Ministerie verdenkt een 44–jarige politieagent, werkzaam bij de politie-eenheid Midden-Nederland, van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. De verdenking betreft schending van de geheimhoudingsplicht, corruptie en computervredebreuk.

De uit Vijfheerenlanden afkomstige man is op 18 mei aangehouden door de Rijksrecherche en zit sinds die tijd in voorarrest. Hij mag slechts contact hebben met zijn advocaat. De Rijksrecherche doet onder leiding van het Openbaar Ministerie verder onderzoek. Vanwege onderzoeksbelangen is de aanhouding niet eerder bekend gemaakt.


Getuigen van inbraken gezocht

lexmond • In de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 mei is op het bedrijventerrein aan het Lakerveld/ Nieuwe Rijksweg in Lexmond op diverse plekken ingebroken. De politie is op zoek naar eventuele getuigen. Iets verdachts gezien op genoemde locatie? Bel dan 0900-8844 of meld het in een persoonlijk bericht op één van de social mediakanalen van politie Vijfheerenlanden.