• Hans Versluijs: 'Als ik met Lego aan het bouwen ben, staat alles stil, ben ik even van de wereld.'
• Hans Versluijs: 'Als ik met Lego aan het bouwen ben, staat alles stil, ben ik even van de wereld.' Foto: aangeleverd

Hans Versluijs: Lego-liefhebber bij uitstek

Lego: therapie tegen onrust

Lego voor volwassenen is aan een opmars bezig. Hans Versluijs uit Meerkerk haakte al jaren eerder aan en rondde onlangs zijn grootste bouwwerk totnogtoe af: een uit duizenden blokjes opgebouwd Star Destroyer, één van de meest bekende ruimteschepen uit de Star Wars-films.

Avond aan avond werkte hij er urenlang aan; grijze steentjes kon hij af en toe niet meer zien. Maar het resultaat mag er zijn. En voor de goede orde: Hans Versluijs gaf geen honderden euro's uit aan de kant en klare Lego-doos van dit bouwwerk, die gewoon verkrijgbaar is. "Ik heb gebruik gemaakt van de Lego-steentjes die ik al had", knikt hij. "Bij Lego zijn ze wel zo slim om in elke doos onderdelen te doen die uniek zijn, dus ik heb op allerlei manier zelf naar vervanging moeten zoeken. Elke keer als ik er één niet had, ging ik op zoek naar een oplossing met een ander steentje of een iets andere constructie. Daar geniet ik erg van." Met een glimlach: "En eigenlijk vind ik mijn versie van de Star Destroyer nog mooier dan die van Lego."

Zoals zoveel jongens groeide hij op met Lego als speelgoed. Een liefde die jarenlang een slapend bestaan leidde; rond zijn veertigste verjaardag werd diezelfde liefde echter weer wakker. "Ik ben een verzamelaar, vooral van Suske en Wiske-stripalbums. Daarvan heb ik er bijna 15.000. Maar ja, hoe gaat dat? Je geeft soms honderden euro's uit aan een bijzonder exemplaar, leest het en vervolgens staat het alleen maar in de kast. Daarom ging op zoek naar wat anders en dat werd Lego. Ik koop het, bouw het en breek het weer af, maar je kunt met de steentjes ook weer heel andere dingen maken. Zo ben ik ook al jaren bezig met mijn grote droom, een complete stad van Lego."

Onrust

Daarnaast is bezig zijn met Lego voor de inwoner van Meerkerk een ideale uitlaatplek voor de drukte in zijn hoofd. "Ik ben altijd bezig, met mijn werk, in het verenigingsleven, in mijn hoofd staat het nooit stil. Er zit een enorme onrust in mijn lijf. Als ik met Lego aan het bouwen ben, staat dat stil, kan ik naar mijn favoriete muziek luisteren en ben ik even van de wereld. Ik heb dat echt nodig. En ach, ik zit er niemand mee in de weg."

Groot fan

'Er is een
wereld aan investeerders die dozen kopen als belegging'

Wekelijks gaan er twee drie avonden met urenlang Lego-plezier doorheen. Op de zolder, waar Hans Versluijs omringd wordt door duizenden onderdeeltjes, allemaal netjes op kleur en soort gesorteerd. Want hij is een verzamelaar, maar zeker niet het type die dozen koopt om ze in een vitrine te laten verstoppen.

"Die heb je wel; er is een complete wereld aan investeerders die dozen kopen als belegging. Ze proberen ze dan later met winst te verkopen. Anderen kopen ze alleen om ze neer te zetten en er verder niets mee te doen. Dat is niks voor mij. Lego is bedoeld om te bouwen. Er komen hier wel eens kinderen spelen; die mogen alles gebruiken. En ja, zelfs dit ruimteschip sneuvelt op een gegeven moment. Al laat ik gezien het feit dat ik er meer dan een jaar mee bezig ben geweest deze wel een maand of vier, vijf staan."
Net als aan de stripboeken gaan er de nodige euro's op om de kas van de Deense speelgoedfabrikant te spekken. "Al gebeurt het maar zelden dat ik er 200 of 300 euro aan uitgeef. Gemiddeld is het eerder 100 of 150 euro. Vandaar ook dat ik die doos van het ruimteschip niet gekocht heb. Dat vond ik echt te gek."

Overigens koos hij niet voor niets voor dit bekende object uit de Star War-films. Hans Versluijs is al vanaf zijn tiende een groot fan van deze filmsage. "Met mijn zoons ga ik als er een nieuwe film uitkomt er de eerste dag meteen twee keer heen; 's middags en 's avonds."

Speelgoed

Hij geeft het toe: in het begin moest hij even over een drempel heen om als volwassen man met speelgoed aan de slag te gaan. Inmiddels bevindt hij zich in een groot gezelschap. "Ik ben zeker niet de enige. Er is nu zelfs een televisieprogramma met bouwers van Lego. Lego zelf speelt daar ook al langer handig op in door dozen aan te bieden speciaal voor volwassenen. En daar is veel belangstelling voor. Zelf heb ik ook al een aantal anderen met het Lego-virus besmet; die zijn door mij er ook enthousiast over geworden."
Het ruimteschip is af, er is weer tijd voor een volgend project. De aandacht gaat nu allereerst weer naar de stad van Lego. "Daar heb ik de afgelopen tijd weinig aan gedaan. Ik vind het leuk om een gebouw dat ik in het echt gezien heb, na te bouwen. Dat betekent wel dat je een ander pand moet slopen, de hoogte in moet gaan of iets verplaatsen. En ik ben ook al langer bezig met de watertoren van Meerkerk, een project wat ik ook weer op ga pakken. Daar ben ik voorlopig nog wel zoet mee."