Afbeelding

Tekenwedstrijd uitdaging voor kinderen

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden schreef enkele weken geleden een tekenwedstrijd uit, om hen afleiding te bieden tijdens de coronacrisis. Er kwamen al meer dan 150 tekeningen binnen vanuit alle woonplaatsen in de gemeente Vijfheerenlanden en zijn van hele jonge kinderen tot tieners. Op de tekeningen staan veel dieren, maar ook bomen of bloemen of een mooie boodschap.

Enkele vragen aan Indira Schotmeijer, die voor de gemeente de wedstrijd opzette.


Wat was de aanleiding voor de tekenwedstrijd?

“Met de tekenwedstrijd wilden we enerzijds de kinderen een uitdaging bieden. Zij zaten toen al lang thuis met weinig afleiding. Daarom hebben we voor hen de tekenwedstrijd bedacht. De wedstrijd loopt al geruime tijd en loopt nog even door. We kiezen in rondes elke keer vier winnaars. De winnende tekeningen komen op ansichtkaarten. Deze hebben we laten drukken. De kaarten zijn gratis mee te nemen bij veel supermarkten. Zo kunnen mensen een kaartje sturen naar hun familie, vrienden of helden. Denk bijvoorbeeld aan de mensen in de zorg, de leraren, de hulpverleners en de winkeliers. Dat is ons andere doel: mensen met elkaar verbinden. We hopen dat hiervoor veel mensen elkaar een kaartje gaan sturen.”


En waarom juist een tekenwedstrijd?

“Tekenen is laagdrempelig en iedereen kan het. Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Zo zagen we tekeningen, kleurplaten, knutselwerken, digitale tekeningen en foto’s voorbij komen. Echt heel leuk, we zijn ontzettend verrast door al deze creatieve inzendingen. Het was ontzettend moeilijk om winnaars te kiezen. Er is veel talent in Vijfheerenlanden!”


Hoe kunnen kinderen meedoen?

“Kinderen kunnen hun tekening thuis maken. Vervolgens laten ze er door hun ouder of verzorger een scherpe foto van maken. Die foto kunnen ze mailen naar communicatie@vijfheerenlanden.nl. Het thema is lente.”


Maken ze kans op een prijs en zo ja, wat voor prijs?

“De prijs is dat hun tekening op ansichtkaarten wordt gedrukt en in de hele gemeente bij supermarkten verkrijgbaar is. Op de achterzijde van de kaarten staat steeds de naam en leeftijd van het kind dat de tekening maakte. Bovenaan staat: 'Alleen samen krijgen we corona onder controle. Houd vol!' En we sturen de winnaars ook een setje van hun eigen kaarten toe. We hebben vooraf contact gehad met de winnaars om toestemming te vragen voor het vermelden van hun naam, leeftijd en woonplaats. Ze zijn heel trots dat ze hebben gewonnen. De meeste supermarkten doen trouwens ook graag mee. Ze vinden dit een mooi initiatief en leggen de kaarten op een zichtbare plek in hun winkel neer, vaak bij een inpaktafel of na de kassa. We hebben de supermarkten gevraagd of zij mee wilden werken omdat er veel mensen in de supermarkten komen en dit dus een makkelijke plek is om een kaartje mee te nemen.”