• Hofplein 36 in Vianen bleek een 'verrassing' te bevatten.
• Hofplein 36 in Vianen bleek een 'verrassing' te bevatten. Foto: Aangeleverd

Erfgoedverhalen Vianen: 'Goed verstopt'

vianen • De stad Vianen heeft een lange en rijke geschiedenis. Gebouwen zoals het stadhuis en evenementen als de paardenmarkt hebben een verleden dat al eeuwen terug gaat. Toch is de stad geen statisch openluchtmuseum waar de tijd stil staat.

Boven alles is Vianen een levende stad waar mensen dagelijks leven, wonen en werken. Elke tijd heeft zijn eigen verhaal en voegt zo iets toe aan de geschiedenis van de stad. Veel verhalen gaan ook weer snel verloren omdat niemand ze doorvertelt of opschrijft, daarom is het extra bijzonder als een huis onverwacht een verrassend geheim prijsgeeft.


Arie Verlaan, architect: “In 1992 kreeg Architectenbureau Verlaan en Bouwstra de opdracht om een restauratieplan te maken voor de onbewoonbaar verklaarde woning Hofplein 36 in Vianen. Tijdens het opmeten ontdekte we al snel een onverklaarbaar maatverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van de gevel. Bij nader onderzoek ontdekten we achter de opkamer een klein onderduikkamertje. Eigenlijk was het meer een hokje dan een kamer.”


1940

“Aan de muren hingen foto’s van filmsterren als Mae West en Jeanette Macdonald met Nelson Eddy. Daarnaast vonden we reclame materiaal voor wasmiddelen en van Van Nelle’s gebroken thee. Achter het behang zaten kranten uit november 1940 met een tekening van een luchtgevecht en een bericht over de 'Spinat vorrat' en onder de vloer kwam de Duitse oorlogskrant Der Angriff tevoorschijn."

"Wij waren duidelijk de eerste mensen die sinds de oorlog in deze ruimte kwamen. De ingang zat zo goed verstopt dat ook wij hem tot op de dag van vandaag niet terug hebben gevonden."


Gesloopt

"Helaas weten we niet wie tijdens de oorlogsjaren de eigenaar van dit huis was of wie hier ondergedoken heeft gezeten. Mogelijk wilden deze mensen ook niet bekend worden. De ruimte zelf is inmiddels gesloopt, maar staat nog altijd aangegeven op de meettekeningen. Het teruggevonden reclamemateriaal ligt nog steeds op ons kantoor onderin de kast. Misschien dat naar aanleiding van dit artikel iemand meer kan en wil vertellen over wie hier woonde en vooral ook wie in dit kamertje ondergedoken heeft gezeten."


Wilt u meer weten over de verschilde monumenten en bijzondere locaties in en om Vianen kijk dan op de erfgoedkaart op onderstaande website. Hebt u zelf een bijzonder (familie)verhaal over de geschiedenis van Vianen of een van de vele monumenten in de stad? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.


q www. vrijstadvianen.n/erfgoedkaart