Alle kleine beetjes helpen bij energietransitie

'Benut grote daken voor zonnepanelen'

west betuwe • Volgens Andrea Zierley (GroenLinks) zijn er in de gemeente 713 daken groter dan 1000 vierkante meter. Alles bij elkaar zo'n 2 miljoen vierkante meter aan dakoppervlakte.

"Momenteel wordt vijf procent daarvan benut", zei het raadslid tijdens de behandeling het zogenaamde RES-bod, waarin de regio Fruitdelta Rivierenland aan het Rijk aangeeft dat met de huidige inzet ongeveer 0,632 TWh aan duurzame energie kan worden opgewekt.


Dit concept RES-bod bestaat uit bestaande en geplande projecten en omvat nog geen nieuwe locaties voor zon of wind. Het betreft alleen projecten die al zijn gerealiseerd of in een meer of minder vergevorderd stadium van procedurevorming zijn. Concreet gaat het over 42 windturbines en 172 hectare (grootschalig) zon. Het komende jaar zullen alle nieuwe plannen worden doorgerekend. Dan moet de inzet worden verdubbeld. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 regio's in totaal 35 TWh aan duurzame energie zullen opwekken.


Windmolens

Met het vol leggen van daken met zonnepanelen zal de doelstelling echter niet gehaald kunnen worden. Daarom kan de gemeente niet om windmolens heen. De 14 windmolens die momenteel langs de A15 verrijzen hebben een enorme impact. En ook zonnevelden op landbouwgrond stuit op veel weerstand. Zierleyn: "Daarom moet je goed nadenken wat je allemaal kunt doen om nog meer windmolens en zonnevelden te vermijden. Alle daken vol is een van de ideeën."

Ook Linda van Willigen (ChristenUnie) ziet grote mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op grote daken. "Probleem is nog wel dat het niet onze daken zijn, we zijn daarbij afhankelijk van ondernemers. We zijn blij dat er een adviseur komt die eventuele belemmeringen wegneemt." Naast GroenLinks en ChristenUnie hebben ook SGP, CDA, D66 en Leefbaar Lokaal Belang grote moeite met zonneparken op landbouwgrond (komgronden). De fractie van Leefbaar Lokaal Belang blijft een fervent tegenstander van windmolens. "De veertien windmolens die er nu staan zijn bepaald geen visitekaartje voor onze gemeente", zei raadslid Mario Kock. Bovendien zorgt het voor overlast voor flora en fauna en voor slagschaduw." Hij vindt dat de windmolens evenredig moeten worden gespreid over alle gemeenten in de regio Rivierenland. "En niet enkel in West Betuwe, omdat wij toevallig langs de A2 en A15 zitten."

Wethouder Govert van Bezooijen heeft in april in een informatiebrief erkend dat nog te weinig grote daken zijn voorzien van zonnepanelen. Ondanks dat er in 2019 diverse initiatieven op dit vlak zijn gestart. Inwoners kunnen in hun verduurzaming worden begeleid door het centrum voor duurzaamheid De Knop. Dat gebeurt onder andere door de collectie inkoop van zonnepanelen en isolatie.


Bedrijven met grote daken zijn in 2019 benaderd door een extern adviesbureau. Tot op heden kunnen dakeigenaren echter nog niet verplicht worden om hun daken vol te leggen. Van Bezooijen: "Daar ligt dus ook de uitdaging. Bedrijven moeten gestimuleerd worden en de drempels moeten worden weggenomen." Bedrijven die willen investeren in zonnepanelen kunnen de hulp inroepen van een zonneconsulent.