Ondanks de nadruk op kleinschalig toerisme

Zorgen over drukke dijken en paden

west betuwe • Hierbij richt de gemeente zich op de kwaliteitstoerist, niet op de massatoerist. Kwaliteitstoerisme past volgens wethouder Rutger van Stappershoef beter in het profiel als plattelandsgemeente, met balans tussen rust en recreatie.

Met name burgerlid Lidy Groenewegen (GroenLinks) had vorige week dinsdag tijdens de behandeling van het beleidsvoorstel Recreatie en Toerisme (2020-2023) vraagtekens bij het prachtige voornemen van het college. Ze wees fijntjes op de grote stroom toeristen die door corona op gang gekomen was. "Er rijden ongelooflijk veel motoren, elektrische fietsen, oldtimers, racefietsen en brommers over de dijk." Stukjes dijk moesten zelfs worden afgezet, omdat die zorgde voor veel overlast op andere plekken. "De bejubelde klompenpaden worden veelvuldig bewandeld. Die zorgen vooral voor afval, gevulde condooms en lachgaspatronen die achterblijven. De privacyregels worden enorm geschonden. Wij vragen ons oprecht af of dit een voorbode is van wat ons te wachten staat. Zijn dit dan de harmoniezoekers, de inzichtzoekers, de rustzoekers of zijn het de stijlzoekers." Volgens Groenewegen wordt in het beleid te weinig rekening gehouden met de lokale bewoners. Door de Betuwe ook buiten het hoogseizoen te gaan promoten, dreigt juist die ruimte, rust en natuur verloren te gaan.


Wethouder Stappershoef zei in de beantwoording spreiding van toeristische en recreatieve activiteiten veel aandacht krijgen. Onder andere door het de evenementenvergunningen veel beter te reguleren. Verder zal dit punt nog verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsplan.


'Matig positief'

Diane de Zeeuw (VVD) was matig positief over de nota. "Er spreekt weinig ambitie uit." De doelstelling van een jaarlijkse groei van vijf procent is eigenlijk maar povertjes en wordt nu ook nog losgelaten. "Kwaliteitstoerisme en kleinschaligheid is prima. Maar initiatieven moeten wel levensvatbaar zijn en meer inhouden dan een luchtballonnetje." De Zeeuw moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat een grote publiekstrekker als de Rode Kruis Bloesemtocht wordt afgeschaft. Volgens Stappershoef zal dat zeker niet gaan gebeuren.


De andere fracties waren een stuk positiever, maar hadden nog wel de nodige kanttekeningen. Annet IJf (PvdA) miste bijvoorbeeld de samenwerking met de vrijwilligers. "En ook de watersport had nog wat nadrukkelijker benoemd mogen worden." Rita Boer-Rookhuiszen had twijfels of het gaat lukken om recreatie-ondernemers met elkaar in verbinding te brengen. "Dat heb ik in het verleden al vaker gehoord. Dat zakte iedere keer weer in elkaar. Hoe zijn we er zeker van dat het die doelstelling wel wordt bereikt." Wethouder Stappershoef heeft er wel vertrouwen in dat het dit keer wel gaat lukken. "Ik zie op dit momenteel veel enthousiasme bij de ondernemers. Daar zitten ook heel creatieve ondernemers bij. Ik heb het idee dat het een blijvend netwerk zal zijn."


Mario Kock (Leefbaar Lokaal Belang) was weliswaar blij met de nota, maar miste diepgang. Hij had nog vragen over informatiezuilen, horeca, dijkroutes, overnachtingsmogelijkheden. Fred Temminck (ChristenUnie) en Klaartje de Heus (Dorpsbelangen) waren zeer content met de nota. De doelstellingen zijn volgens de coalitiegenoten correct weergegeven en passen ook bij de wensen zoals die zijn verwoord in het Bidbook.


Toeristenbelasting

Diverse fracties hadden nog wel vraagtekens bij de toeristenbelasting. Vorig jaar had de raad via een amendement afgesproken dat deze van 1 euro en 5 cent zal worden verhoogd naar 1,50 euro per nacht. Die verhoging is vooralsnog voor dit jaar teruggedraaid. Daarmee loopt de gemeente per jaar ongeveer 65.000 euro mis. Tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar moet de gemeenteraad opnieuw beslissen over het tarief. Het onderzoek naar de differentiatie van de tarieven wordt pas in 2022 uitgevoerd, vertelde Stappershoef.